ATIFCO, export fictiv de murături. Daniel Dinulescu, director la Mari Contribuabili, trenează ancheta ANAF

“Înfiinţată în România, în anul 1993, ca filiala a ATIFCO LTDEGIPT, SC ATIFCO INTERNATIONAL SA are ca principal domeniu de activitate producţia, ambalarea şi distribuţia produselor alimentare. Având implementat sistemul de management al calităţii, ATIFCO s-a impus ca partener de încredere pentru un segment important de comercianţi datorită calităţii produselor oferite, a serviciilor şi, nu în ultimul rând, al preţurilor accesibile. ATIFCO a investit permanent în utilaje de înaltă tehnologie, capabile să monitorizeze şi să controleze permanent întregul proces de producţie, de la materia primă până la produsul final. Baza logistică şi infrastructura modernă de care dispune au permis dezvoltarea unei excelente reţele de lucru”.

ATIFCO, export fictiv de murături.Daniel Dinulescu, director la Mari Contribuabili, trenează ancheta ANAF

ATIFCO, export fictiv de murături

În termenii de mai sus îşi laudă egiptenii ATEF EL SAID, HASAN EL SAID, WAEL EL SAID, SHIRIN SAMI şi iraniano-românul ALI ALNAWASALI compania ATIFCO, unde sunt acţionari. Dar ce nu spun cei cinci afacerişti cu orez şi murături este că, de mai mult timp, sunt monitorizaţi de SRI pentru trafic ilegal de marfă, export fictiv de produse, evaziune fiscală, deturnare de TVA şi spălare de bani. Iar controlul efectuat de ANAF la ATIFCO este ţinut în frâu, spre stupoarea SRI, de un mare şef de la Marii Contribuabili. Dacă media şi politica s-au pricopsit cu un DD – Domnul Dan, ei bine, şi ANAF are un astfel de DD “incoruptibil” – tânărul Daniel Dinulescu.

ATIFCO este cunoscută în piaţă drept marele producător de orez şi legume conservate. Produsele comercializate de ATIFCO în România au adus companiei egiptenilor Atef El Said, Hadan El Said, Wael El Said, Shirin Sami şi iraniano-românului Ali Alnawas Ali cifre de afaceri de ordinul zecilor de milioane de euro, dar cu profit mediocru. Aşa cum am spus, datele statistice scot la iveală neregulile ascunse din contabilitate.

Aici merită să punem două întrebări decente: Oare directorii şi contabilii ATIFCO au fost conştienţi de efectele penale ale acţiunilor lor desfăşurate în ultimii ani? Sau patronii le-au garantat imunitate legislativă pentru că, la rândul lor, prin metode de corupţie, s-au bazat pe protecţia şefilor din ANAF, Gardă, Vamă, DIICOT şi ONPCSB?

Venituri imense, profit ioc

În tabelul cu rezultatele financiare se observă câteva ciudăţenii care au aprins „beculeţele” analiştilor financiari de la SRI. Astfel, la un număr mediu de 135 de muncitori, în perioada 2002-2011, veniturile ATIFCO au fost „la mustaţă” cu cheltuielile, profitul net fiind mediocru, în 9 ani. Practic, la 100 de lei investiţi, egiptenii au câştigat 0,95 lei/an!!!

În acest caz, te întrebi dacă nu cumva Atef El Said, Hadan El Said, Wael El Said, Shirin Sami şi Ali Alnawas Ali sunt ultimii cinci samariteni din România. Conform datelor financiare, ar trebui să le ridicăm statui egiptenilor; ba, chiar o piramidă din borcane. Numai că afaceriştii cu murături ascund, de fapt, o mare fraudă în bilanţurile contabile.

Supărare mare la SRI

La solicitarea agenţilor sereişti, inspectorii de la Departamentul Mari Contribuabili din ANAF au efectuat mai multe controale la ATIFCO. Rapoartele inspectorilor au relevat descoperiri uluitoare. Patronii ATIFCO au practicat exporturi fictive de produse, cu diverse companii de transport, către Bulgaria. Dar, stupoare: autovehiculele trecute în fişele de transport nu s-au mişcat niciodată din parcul auto! Ba, unele maşini nu ar putea nici să vrea să transporte peste hotare castraveţi muraţi în borcane ATIFCO. Au un mare impediment: sunt… utilaje grele!

De asemenea, patronii ATIFCO au reintrodus în circuitul comercial românesc cantităţi uriaşe de orez şi conserve de legume pentru care nu s-a mai încasat TVA şi nici nu au fost înscrise în contabilitate. Cu alte cuvinte, raportat la producţia efectivă – în tone, nu în bani -, veniturile înscrise în contabilitate nu sunt cele reale, ci mult mai mici. Dacă mai punem la socoteală şi cheltuielile anacronice (chirii mari, „import” de management etc.), obţinem acel profit extrem de mic, profit generator de un randament ridicol: 95 de bani la 100 de lei, investiţi într-un an!

Ca să înţelegeţi mai bine falsitatea bugetelor egiptenilor predate ANAF în ultimii 9 ani, vă spunem că, de exemplu, în 2011, dacă ar fi depus la bancă 100 de lei, la sfârşitul anului ar fi primit din dobândă… 8,5 lei, la o inflaţie de 3,5 lei! Adică, ar fi rămas cu 5 lei. Cu aceşti bani primiţi cadou de la bănci, egiptenii ar fi stat frumos la plajă la Monte Carlo, fără să-şi mai bată capul cu salariaţii, cu Fiscul sau cu DIICOT!

De câteva zile, planează o mare supărare la SRI. Deşi datele furnizate de agenţii lui Maior au fost confirmate în totalitate, şefii ANAF nu se grăbesc să depună dosarele la DIICOT şi la Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor. Ba chiar nu este clar dacă au fost blocate conturile ATIFCO, aşa cum au sugerat sereiştii. Iar nervozitatea a survenit în sânul agenţilor SRI când s-a aflat că un mare boss de la Departamentul Mari Contribuabili din ANAF-ul lui Şerban Pop nu percutează la documentele care atestă negru pe alb evaziunea fiscală comisă de patronii de la ATIFCO. Este vorba de Daniel Dinulescu, unul dintre directorii generali adjuncţi.

Necunoscuta Şerban Pop

Acum, în tabăra SRI care nu agreează afacerile de tip ATICO sau Avicola Crevedia se pune problema dacă şeful ANAF, Şerban Pop, are aceeaşi agendă ca a premierului Victor Ponta. Vă reamintim că prim-ministrul, aşa după cum ne-a declarat, are acces zi de zi la informaţiile furnizate de SRI organelor de control şi doreşte eradicarea în ritm galopant a evaziunii. Cu alte cuvinte, Victor Ponta ştie foarte bine ce documente au primit de la SRI directorii din ANAF, inclusiv cei de la Mari Contribuabili, cum ar fi Daniel Dinulescu, proaspăt uns director general adjunct de către Şerban Pop, preşedintele Fiscului românesc.

Dar tot în SRI, pe lângă tabăra antifraudă, supravieţuieşte şi tabăra celor care oferă protecţie inspectorilor, comisarilor şi vameşilor cuprinşi în reţeaua de evazionişti fiscali.

De mai mult timp, tabăra pro-Ponta din SRI este îngrijorată de faptul că unii şefi de la Mari Contribuabili sunt, de fapt, pionii taberei pro-evazionişti şi, de aceea, ancheta de la ATIFCO trenează sub comanda lui Daniel Dinulescu, asta cu îngăduinţa lui Şerban Pop.

Şi ar mai fi ceva ce scoate peri albi sereiştilor: ATIFCO a beneficiat de contracte substanţiale, evident fără licitaţie, cu Administraţia Naţională a Rezervelor Statului.

Nebunii de pe tabla de şah ATIFCO

Desigur, vă întrebaţi şi cine sunt cei care au semnat astfel de documente ilegale care au enervat la culme SRI. Oare sunt în toate minţile sau sunt escroci de carieră, care ştiu ce fac şi îşi asumă eventualele pedepse penale?

Acţionarii ATIFCO sunt: iraniano-românul Ali Alnawas Ali – 45% şi egiptenii Atef El Said – 32%, Hadan El Said – 10%, Wael El Said – 10% şi Shirin Sami – 3%. Patronii Ali Alnawas Ali şi Atef El Said sunt direct implicaţi în ilegalităţile constatate de ANAF, la semnalarea SRI.

ALI ALNAWAS ALI este administrator. Fără el nu s-ar fi putut comite nici o infracţiune la ATIFCO.

ATEF EL SAID este director general. El coordonează toată activitatea ATIFCO. Nimic nu se mişcă fără ordinul lui în fabrica de murături şi orez. De asemenea, alături de acţionari, următoarele persoane au fost direct implicate în exporturile fictive de produse şi în evaziunea fiscală:

OMAR HAMID  este director executiv Achiziţii şi Producţie. El se ocupă cu supervizarea Departamentelor Financiar-contabil, de Analiză Financiară şi de Audit Intern. Este direct implicat în analiza financiară privind costurile şi profitul companiei şi în trasarea strategiei financiare, fiscale şi economice a companiei. Omar este omul care deţine toate informaţiile necesare luării unor decizii manageriale în raport cu acţionarii companiei, clienţii, furnizorii, băncile sau alte entităţi juridice, în conformitate cu legislaţia financiară în vigoare!!!

ADRIAN ADAM este director de vânzări. Cunoaşte toate ieşirile de marfă din depozitele ATIFCO. El este angajatul care le poate spune cu exactitate inspectorilor fiscali despre cantităţile reale încărcate în TIR-uri şi trimise peste hotare sau la clienţii locali. Iar aceasta, pentru că Adam este cel care ţine sub cheie relaţiile contractuale cu transportatorii.

ADRIANA MOSINSCHI este director la Calitate. Mosinchi este un produs al celebrei Universităţi Bioterra – universitate care a „turnat” pe bandă rulantă diplome pentru poliţişti, politicieni şi primari certaţi cu şcoala. Bioterra este subiectul unui dosar penal asezonat cu descinderi cu mascaţi şi procurori.

Daniel Dinulescu, scutul evazioniştilor

Şeful de la Mari Contribuabili care se ocupă de acheta de la ATIFCO este Daniel Dinulescu. Înainte de a fi numit director general adjunct, Dinulescu a fost şeful unui birou de Inspecţie fiscală din cadrul Departamentului Mari Contribuabili. Colegii lui Daniel nu înţeleg ce calităţi a văzut Pop la tânărul Dinulescu de l-a pus şef peste un departament extrem de important din ANAF. În acest moment, agenţii SRI se gândesc serios la posibilitatea ca Daniel Dinulescu să nu joace în tabăra premierului Victor Ponta, ci a evazioniştilor, tabără construită de „onorabilii” Sorin Blejnar şi Sorin Florea – ex-şefii ANAF.

Mai mult, agenţii sereişti care se ocupă de escrocheria ATIFCO au început să se întrebe dacă nu cumva Şerban Pop este duplicitar. De asemenea, în „subsolurile” SRI a apărut o nouă întrebare legată de şeful ANAF: Dacă Pop calcă pe urmele lui Sorin Blejnar şi încearcă să dezvolte o reţea de protecţie pentru marii evazionişti? E drept, o reţea mult mai elevată şi lipsită de oameni gen Codruţ Marta, dar bazată pe protecţie prin intermediul… consultanţei fiscale.

Articol apărut în cotidianul naţional PUTEREA.

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: