Traian Băsescu: Demiterea şefului DGIPI, Gelu Oltean, stă doar în pixul lui Victor Ponta

Miercuri, 6 martie, am solicitat preşedintelui României un punct de vedere legat de acţiunile ilegale comise de Gelu Marin Oltean, secretarul de stat şi director general al DGIPI, expuse pe larg în ziarul nostru de luni, 4 martie, sub titlul “ARMAGHEDON 0125. Informaţii despre reţeaua coruptului Gelu Oltean, şeful DGIPI”. Vă reamintesc că textul documentului poate fi lecturat pe www.puterea.ro

Traian Băsescu: Demiterea şefului DGIPI, Gelu Oltean, stă doar în pixul lui Victor Ponta

Preşedintele Traian Băsescu doreşte ca noi să vorbim

Iată scrisoarea mea către Administraţia Prezidenţială:

Domnule Preşedinte Traian Băsescu,

În calitate de Preşedinte al CSAT, aveţi la dispoziţie informaţii despre CV-ul şi activitatea persoanelor care urmează să fie numite în anumite funcţii înalte sau care deţin funcţii în aparatul guvernamental.

Din analiza datelor existente la dispoziţia dumneavoastră, consideraţi că secretarul de stat, domnul Gelu Marin Oltean, trebuie demis din funcţia de Director General al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, direcţie subordonată direct domnului Prim-Ministru Victor Ponta?

Ieri, 7 martie, am primit următorul răspuns de la Administraţia Prezidenţială:

“Analiza răspunderii preşedintelui României trebuie începută de la principiul constituţional al respectării prerogativelor prin care acesta este învestit. Responsabilitatea şefului statului necesită o cunoaştere adecvată a sistemului nostru constituţional, situaţie în care distincţiile de ordin funcţional, stabilite prin Legea Supremă între puterile statului, precum şi responsabilităţile care le revin fiecăreia dintre acestea sunt de natura evidenţei şi trebuie să ţinem seama de ele. În sensul şi în aplicarea acestor principii legale, care, în realitate, sunt şi reguli concrete de funcţionare a sistemului instituţional statal, este cazul a fi formulate şi întrebările dumneavoastră adresate şefului statului. Astfel, dacă în cele prezentate, nu aveţi în vedere că fiecare instituţie publică sau persoană cu funcţie de demnitate publică răspunde exclusiv în temeiul legii şi numai pentru fapte care nu au respectat exigenţele acesteia, întrebările dumneavoastră au un conţinut fără acoperire în ceea ce-l priveşte pe preşedintele României. Domnul preşedinte Traian Băsescu a afirmat de nenumărate ori că este necesară aplicarea legii în toate domeniile de activitate, indiferent de funcţia persoanelor implicate.

Poziţia publică şi modul de exercitare a competenţelor conferite de lege preşedintelui României sunt realizate în mod direct, strict şi numai în limitele prerogativelor constituţionale ce-i sunt conferite. Pentru numirea la care faceţi referire, preşedintele României nu are nici o responsabilitate, potrivit legislaţiei în vigoare, nici ca şef al statului, nici ca preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Pentru faptele relevate în solicitarea dumneavoastră, pe care le apreciaţi a fi nelegale, aveţi la dispoziţie dreptul constituţional, al petiţionării, pe care îl puteţi exercita la acele autorităţi publice care au în directă responsabilitate şi competenţă funcţională problematica respectivă”.

Traducerea acestui răspuns este simplă: Ca şef al CSAT, preşedintele Traian Băsescu nu are dreptul constituţional să se implice în numirile şi demiterile înalţilor funcţionari guvernamentali, iar în cazul semnalat de mine privind numirea “ilegalistului” Gelu Marin Oltean în funcţia de director general al DGIPI cu rang de secretar de stat este vinovat numai cine a semnat decretul de numire. Adică, pe româneşte, singurul care are dreptul să-l demită pe Gelu Oltean este domnul prim-ministru Victor Ponta.

În finalul răspunsului, Administraţia Prezidenţială a ţinut să-mi reamintească faptul că am anumite drepturi de care pot să mă folosesc: că am dreptul constituţional să mă adresez Guvernului României, autoritatea ce are în directă responsabilitate şi competenţă funcţională problematica respectivă!

Desigur, ca un bun cetăţean al statului, mă grăbesc să mă adresez printr-o petiţie jurnalistică domnului premier Victor Ponta. Iată textul scrisorii pe care am trimis-o prin e-mail, astăzi 7 martie:

Domnule Prim-Ministru Victor Ponta,

În calitate de şef al Guvernului Românei, aveţi la dispoziţie informaţii despre CV-ul şi activitatea persoanelor care urmează să fie numite în anumite funcţii înalte sau care deţin astfel de funcţii în aparatul guvernamental.

Din analiza datelor existente acum la dispoziţia dumneavoastră, consideraţi că trebuie să-l demiteţi pe domnul Gelu Marin Oltean, secretarul de stat, Director General al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, direcţie subordonată direct dumnevoastră?

Vă aşteptaţi ca domnul Gelu Marin Oltean să-şi depună demisia de onoare?

Vă mulţumesc,

Mihai Pâlşu

Director Puterea

Editorial publicat în PUTEREA

Citiţi în documentele de mai jos corespondenţa referitoare la subiectul ARMAGHEDON 0215.

Intrebare pt PresedinteRaspuns Presedinteintrebare pt Premier

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: