Scrisoare deschisă domnului Prim-Ministru Victor Ponta

Domnule Prim-Ministru Victor Ponta, vă scriu din poziţia de director al cotidianului naţional PUTEREA pentru a vă supune atenţiei două teme. Prima este de interes naţional şi se referă la reducerea evaziunii fiscale, iar cea de-a doua vă invită să sprijiniţi presa românească, parte substanţială a Industriei Naţionale de Importanţă Strategică numită Mass-Media. Prima propunere poate fi legiferată printr-o ordonanţă de urgenţă, iar cea de-a doua, printr-o decizie personală.

Scrisoare deschisă domnului Prim-Ministru Victor Ponta

Fără ziare, cafeaua de dimineaţă e searbădă

După cum foarte bine ştiţi, domnule Prim-Ministru Victor Ponta, evaziunea fiscală, aşa cum rezultă din analizele specialiştilor din SRI, ANAF, DIICOT şi DNA, este încă la cote foarte mari în raport cu PIB.

Deşi am multe îndoieli susţinute de corupţia din structurile de control, înfiinţarea în cadrul ANAF a preconizatei Direcţii de luptă împotriva Marilor Evazionişti poate reduce numărul infracţiunilor fiscale. Dar se ştie că inspectorii sunt oameni, nu roboţi, fiind supuşi presiunilor directe – prin tentativele de corupţie practicate de evazionişti – sau indirecte – prin ordine primite de la şefii subordonaţi politic. Vă reamintesc, domnule Prim-Ministru Victor Ponta, că în interviul pe care mi l-aţi acordat recent aţi spus, legat de numirea şefilor din ANAF, că „s-au făcut şi se fac presiuni uriaşe, pentru că vorbim de foarte mulţi bani…”.

Pentru a oferi o şansă controlorilor ANAF să aibă legea de partea lor, vă propun, pe lângă alte avantaje pecuniare şi pedepse pe măsură pentru inspectori, introducerea pe orice produs ambalat a unui Timbru Fiscal, parte din procesul antifraudă.

Desigur, Timbrul Fiscal poate fi implementat în etape. Puteţiîncepe cu produsele de panificaţie, de carne, de legume-fructe şi produse adiacente conservate. Tot în prima etapă, pentru a nu produce creşteri de preţuri, Timbrul Fiscal trebuie să coste zero lei, tipărirea timbrelor fiind subvenţionată de stat.

Timbrul Fiscal trebuie să fie achiziţionat numai de producător, de la Imprimeria Naţională, sub semnătura de primire a administratorului societăţii.

Evident, trebuie emisă o metodologie de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă, prin care producătorul să fie obligat să demonstreze ce cantitate urmează să scoată pe piaţă – atenţie, per bucată! – înainte de a solicita Timbrul Fiscal, prin depunerea unei documentaţii în acest sens la Ministerul Finanţelor – ANAF. De asemenea, în lege să fie stipulat foarte clar că toţi cei care comercializează produsele respective fără Timbru Fiscal vor fi pedepsiţi penal.

În etapa a doua, peste 6-9 luni, producătorii vor fi obligaţi să achite contravaloarea tipăririi Timbrului Fiscal şi se vor introduce şi alte produse în acest proces de luptă împotriva evaziunii fiscale.

Cea de-a doua propunere stă 100% în peniţa stiloului dumneavoastră. După cum ştiţi, sub guvernarea colegului de partid, domnul Adrian Năstase, presa şi-a pierdut foarte mult din libertatea financiară. Iar sub administraţia domnului Emil Boc, multe ziare au sucombat. Efectul a fost dezastruos pentru opinia publică. Dumneavoastră aveţi acum şansa să reparaţi una din breşele apărute în zidul presei.

În acest moment, România mai are 10 ziare naţionale considerate serioase: „Adevărul“, „Azi“, „Bursa“, „Curierul Naţional“, „Evenimentul zilei“, „Jurnalul Naţional“, „Naţional“, PUTEREA, „România Liberă“ şi „Ziarul Financiar“.

Nici unul dintre aceste jurnale nu excelează în tiraj. Absolut toate aceste cotidiene au foarte mari probleme cu recuperarea banilor proveniţi din vânzările la tarabe, deşi firmele de distribuţie au încasări zilnice de pe urma ziarelor noastre.

Propunerea este simplă, vă stă la îndemână şi, practic, o să dezlegaţi unul dintre bolovanii care stau încă legaţi de picioarele jurnalelor.

Iată propunerea: fiecare ziar din cele enumerate să primească de la Guvern o comandă pentru maxim 4.000 de abonamente pe următoarele opt luni, în limita a 150.000 de euro.

Abonamentele se vor face prin Poşta Română. Tariful unui abonament va fi cel publicat în ziarele respective la data de 1 martie 2013. Beneficiarii abonamentelor, persoane fizice, vor rămâne la latitudinea redacţiilor. Decontarea abonamentelor se va face după ce redacţiile vor depune la secretariatul Guvernului facturile emise de Poşta Română.

Pentru ca abonamentele să nu fie considerate de UE drept „pomană” sau subvenţionare ilegală, fiecare ziar va pune la dispoziţie Executivului câte 5 pagini pe lună în regim de publicitate.

Prin aceste abonamente, veţi relansa dorinţa românilor de a primi presa la „botul calului” şi de a citi ziarul, la cafea. De asemenea, veţi oferi redactorilor posibilitatea să se adreseze unei mase mai mari de concetăţeni şi să le recâştige încrederea. Nu în ultimul rând, o parte din bani se vor regăsi în salariile a câtorva mii de angajaţi din media.

După cum lesne observaţi, efortul financiar pe care îl va face Executivul Victor Ponta din fondul aflat la dispoziţia Prim-Ministrului va fi de 1,5 milioane de euro până la finele anului 2013. Este de prisos să vă mai spun că un procent important din aceşti bani se va întoarce în bugetul României.

În speranţa unei lecturi atente şi asigurându-vă că nu îmi voi schimba stilul jurnalistic indiferent de hotărârea pe care o veţi lua, vă mulţumesc anticipat pentru răspuns, domnule Prim-Ministru Victor Ponta, şi vă urez un weekend plin de înţelepciune.

Editorial publicat în cotidianul naţional PUTEREA.

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: