Din lăcomie, Ion Ţiriac a pierdut în Cipru milioane de euro

La anumite intervale de timp, Ion Ţiriac se perindă pe la televiziuni şi ne ţine lecţii de morală, de modul cum se fac afacerile şi de administraţie. Cunoscut în Germania drept unul dintre marii evazionişti fiscali, tenismanul este şi pe la noi un personaj negativ pentru cei care se învârt în mediul de afaceri. Dar, pentru marele public, Ţiriac a ştiut să-şi cosmetizeze imaginea de om integru, de bun român – decent, elevat şi, nu în ultimul rând, un businessman demn de urmat. Ce mai, un idol economic! Dezastrul financiar din Cipru ne demonstrează însă contrariul: Ion Ţiriac este un varan economic cu nimic mai presus de evazioniştii fiscali blejnareni. Pe scurt, tenismanul este un afacerist care nu vrea să plătească taxele şi impozitele, cum face tot românul!

Din lăcomie, Ion Ţiriac a pierdut în Cipru milioane de euro

Becker a fost primul neamţ celebru care a aflat cât de periculos este să ai încredere oarbă în sfaturile financiare oferite de maleficul Ţiriac

Scandalul banilor depuşi în Cipru a explodat în 15 martie. În România, mai multe instituţii de stat au habar despre fondurile scoase din ţară şi ascunse în paradisuri fiscale. Patru dintre aceste instituţii sunt: SRI-condus de George Maior, SIE – condus de Teodor Meleşcanu, ONPCSB – condus de Neculae Plăiaşu şi ANAF – condus de Şerban Pop. Două organe de control, ONPCSB şi ANAF, ar fi putut să-i informeze pe românii care au bani plasaţi în băncile cipriote despre pericolul ce-i aşteaptă, dar, din motive extrem de interesante, nu au făcut-o!

Ion Ţiriac se laudă peste tot că poate deschide porţi, uşi şi seifuri în spatele cărora se găsesc oameni valoroşi şi fonduri substanţiale. Dar cum se face atunci că marele afacerist româno-german a fost prins în capcana cipriotă cu toţi banii scoşi din ţarăpe filiera autoturismelor importate prin reţeaua ŢiriacAuto sau UniCredit Ţiriac Bank? Şi vorbim despre câteva zeci bune de milioane de euro!

Filiera pusă la cale de Ion Ţiriac pentru a-şi plasa banii produşi din afacerile cu autoturisme importate este cât se poate de simplă, dar care are o mare hibă: puterea administrativă şi juridică să fie de acord cu suveica tenismanului! Altfel, metoda ar fi la îndemâna oricărui afacerist.

Ca să aibă avantaj serviciu, Ţiriac a înfiinţat o sumedenie de societăţi în paradisul fiscal cipriot. Uphall Trading Limited, ABACUS Limited, Rosenlew Limited, Romcar Auto Limited, Markview Holdings Limited, Nabarro Limited etc. sunt firme care fac parte din Ţiriac Holdings Limited, cu „domiciliul” în Cipru, la aceeaşi adresă: Strada Themistokli Dervi nr. 3, Julia House, etajul 4 – Nicosia!

Pasul doi din şmecheria Ţiriac cuprinde importul de autovehicule, prin suveica cipriotă, pentru firmele din România deţinute parţial de acelaşi Ţiriac. Mai precis, compania-mamăvinde societăţilor offshore autovehicule la preţuri subevaluate, iar compania offshore le revinde firmelor din România la preţuri ridicate. „Modest”, tenismanul păstrează pentru el doar 3,5% din valoarea maşinii, coeficient ce rămâne în conturile din Cipru ale firmelor offshore deţinute de Ţiriac.

Dar lăcomia lui Ion Ţiriac nu s-a oprit la manevra cu autoturismele Mercedes, Ford, Mazda, Hyundai şi Jaguar. Tenebrosul afacerist a băgat şi banca UniCredit Ţiriac în morişca evitării impozitării veniturilor sale în ţara de baştină. Tenismanul deţine 45% din UniCredit prin două firme, una înregistrată în deja falimentatul paradis fiscal cipriot: Vesanio Trading Ltd Nicosia.

Pentru cei care încă nu ştiu, enumăr câteva dintre avantajele unei firme offshore:păstrarea secretului contractelor dintre companie şi clienţii săi, exportul de valută la sume uriaşe fără să se dea explicaţii la Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor, transferul profitului sub formă de dividente neimpozabile într-o altă ţară.

Alături de Ion Ţiriac s-au lăcomit şi Duşan Wilms – cu Metro, Florin Pogonaru, Puiu Popoviciu, Radu Georgescu şi George Copos – pamblicarul care se plânge că nu are bani să-i plătească pe fotbaliştii de la Rapid. În cazul calicului Copos, blestemele jucătorilor l-au ajuns până la Ana Residences, societate deţinută 92%, de ceva vreme, de Megapearl Ltd, Cipru

P.S.: Conform Registrului Comerţului, circa 4.500 de societăţi româneşti sunt proprietatea unor firme offshore înregistrate în Cipru. Aproximativ 8 miliarde de euro sunt plasaţi în paradisul fiscal cipriot, prin intermediul acestora, de către cele mai mari companii autohtone, printre care şi Romtelecom, deţinută 51% de OTE International Ltd. După ultimele decizii impuse de guvernul cipriot, cei care deţin valută înbăncile din Cipru pot să-şi retragă cel mult 100.000 de euro din suma depusă. Din tot ce trece peste, deponenţii vor primi acţiuni la banca respectivă pentru 40% din bani, iar „restul” de 60% va fi contabilizat la pierderi… colaterale. Iar aceasta pentru că deţinătorii de depozite de peste 100.000 de euro sunt consideraţi investitori, nu deponenţi – dovadă şi dobânzile uriaşe pe care le-au obţinut până acum.

Advertisements

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: