Mişcarea Populară, exact vrăjeala patentată de „grădinari”

Cei care au o privire de ansamblu asupra partidelor au înţeles că Fundaţia Mişcarea Populară, care copiază ad litteram numele protejat la OSIM de fata cea mare a preşedintelui Băsescu, este o manevră patentată de bulgari, nu o soluţie serioasă pentru asanarea vieţii politice româneşti. Pentru a nu fi considerat gratuit Gică-contra, am să vă spun o poveste reală. Vă las plăcerea să găsiţi la finalul editorialului similitudinile dintre “povestea castraveţilor bulgăreşti” şi Mişcarea Populară.

Mişcarea Populară, exact vrăjeala patentată de „grădinari”

Boyko Borisov, “grădinarul” care a inventat hibridul GERB, legumă importată de Traian Băsescu, marinarul care sponsorizează Fundaţia Mişcarea Populară

În ţara vecină, în februarie 2006, la sugestia primarului Sofiei, Boyko Borisov, a fost înfiinţată o fundaţie cu acronimul GERB. Desigur, Borisov nu s-a regăsit printre fondatori. Scopul declarat al fundaţiei era “dezvoltarea societăţii civile în vederea evoluţiei europene şi creşterii bunăstării în Bulgaria”. În spate însă, Boyko Borisov, în calitate de lider neformal, a vorbit despre ideea participării la alegeri a organizaţiei, fie direct, prin transformarea într-un partid, fie prin susţinerea uneia dintre formaţiunile existente. Cât timp a fost fundaţie, GERB a militat pentru asanarea vieţii politice, redresarea economiei, crearea de locuri de muncă şi pentru o legislaţie liberală în domeniul financiar!

După luni de tatonări, pe fondul unei crize de încredere a electoratului bulgar în politicienii cariaţi de corupţie, fundaţia s-a metamorfozat în partid, în data de 3 decembrie 2006, la iniţiativa lui Borisov, încă primar al capitalei Bulgariei. GERB şi l-a ales ca lider pe Tzvetan Tzvetanov, viceprimar al Sofiei şi mâna dreaptă a lui… Borisov. Practic, vrăjeala grădinarilor a ţinut fix un sezon! După 10 luni, agonia fundaţiei s-a încheiat şi a început era extazului de partid.

Profitând de popularitatea de primar a lui Borisov, GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei) s-a plasat, imediat după înfiinţarea sa ca partid, pe locul doi în sondaje, după BSP (Partidul Socialist Bulgar).

Primele alegeri la care a participat partidul, în 2007, au fost cele europene şi cele locale! Şeful de campanie a fost chiar primarul Boyko Borisov. Rezultatele au fost foarte bune pentru un partid aflat la primele alegeri. GERB a obţinut 5 locuri de europarlamentar şi câteva primării de mari oraşe, printre care Burgas.

A fost un mare succes, pentru că la butoane, în Bulgaria, se afla o coaliţie care domina cu autoritate scena politică – aşa-numita Triplă Coaliţie: Socialiştii – Liberalii – Partidul minorităţii turce!

La trei ani de la înfiinţare, GERB a câştigat puterea în vara lui 2009. Falsa fundaţie a lui Borisov a învins decisiv, în alegerile parlamentare, partidele care au format Tripla Coaliţie. GERB şi aliaţii săi au câştigat cu 40%.

Imediat, în iulie 2009, Boyko Borisov a fost numit premier al Bulgariei, într-un guvern minoritar de centru-dreapta susţinut în Parlament de formaţiunea naţionalistă Attack, partid condus de extremistul Volen Siderov, duşmanul declarat al României şi… SUA.

În ianuarie 2010, Boyko Borisov a fost ales oficial lider al partidului GERB, punând, astfel, capăt şaradei oengiste aruncate în 2006 ca pansament peste suferinţele bulgarilor!

În toamna lui 2011, ca lider de partid şi premier, Borisov l-a nominalizat pe ministrul de la Dezvoltare, Rosen Plevneliev, drept candidatul GERB pentru alegerile prezidenţiale. Omul lui Borisov a câştigat şi, astfel, cariera fostei fundaţii a ajuns în vârful piramidei politice. Era extazului se apropia însă de sfârşit, lăsând locul agoniei populare.

Epilogul epopeii bulgare este încă viu în memoria dumneavoastră: în 20 februarie 2013, după 10 zile de proteste în stradă cu sute de mii de bulgari ieşiţi împotriva creşterii facturilor la curent, a sărăcirii populaţiei şi a acuzaţiilor de corupţie, dar şi pe fondul scăderii popularităţii Executivului GERB ca urmare a crizei prelungite, Boyko Borisov a demisionat.

A fost numit un Guvern interimar, condus de un tehnocrat, care trebuie să organizeze alegeri anticipate în 16 mai 2013. Dar, conform ultimelor sondaje de opinie, favorit pentru câştigarea alegerilor este tot GERB cu Boyko Borisov. Mulţi spun că totul a fost plănuit de Borisov, după ce partidul său scăzuse periculos în sondaje, poziţionându-se la egalitate cu opoziţia!

P.S.: De la începutul crizei, Bulgaria nu a cerut împrumut de urgenţă de la FMI, cum au făcut România şi alte state din zonă, însă ţara este de mulţi ani sub Consiliu Valutar, ceea ce înseamnă că rata de schimb faţă de euro este fixă, iar ţara poate emite monedă locală doar în limita rezervelor valutare de care dispune. Această situaţie a menţinut stabilitatea financiară a Bulgariei, însă populaţia a sărăcit foarte mult, iar afacerile au stagnat din cauza lipsei de lichidităţi.

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: