Axioma lui Ponta, perfect valabilă pentru 2014

Premierul a spus că fără PSD nimeni nu poate câştiga în 2014 Preşedinţia României. Declaraţia liderului socialiştilor este o veritabilă mină antipersonal plasată la vedere în ograda PNL, pentru ştiinţa directă a lui Crin Antonescu, să nu care cumva să calce pe ea somnorosul solemn şi să se trezească brusc la realitate.

Axioma lui Ponta, perfect valabilă pentru 2014

Victor Ponta şi Crin Antonescu în vizită la Palatul Cotroceni

Vizibil deranjat din ale lui de afirmaţia beligerantă a partenerului de Uniune, Antonescu a replicat, cam fără nerv: Observaţia lui Ponta nu este o axiomă, pentru că doi din trei preşedinţi nu au câştigat alegerile pe mâna PSD. Total fals argumentul liberalului!

Când vorbim despre o axiomă politică nu o putem scoate din context, pentru că, în democraţie, viaţa politică nu este statică, ci trăieşte într-un Eden cu nisipuri mişcătoare. Jocul politic democratic ce este astăzi stabil, mâine poate reprezenta o capcană. Desigur, Crin are ştiinţă de acest postulat, dar a preferat să nu pună paie pe foc într-o dispută evident reală: sprijinul PSD pentru candidatul USL la prezidenţialele din 2014.

Antonescu ne spune că doi din trei preşedinţi nu au fost susţinuţi de PSD, dar liberalul a uitat să precizeze contextul în care s-au desfăşurat alegerile din 1996, 2004 şi 2009, la care face referire. Sunt diferite atât între ele, cât şi faţă de cel de astăzi. Să le luăm pe rând.

Contextul din 1996, când la Cotroceni a ajuns Emil Constantinescu – „preşedintele care nu a lăsat nici o dâră”, cum i-a pus ştampila pe veci Traian Băsescu -, a fost unul unic în România post-decembristă: toată ţara a dorit o schimbare radicală, o evadare de sub conducerea comunistă patronată de partidul lui Ion Iliescu. S-a demonstrat mai târziu că PDSR, deşi a furat enorm, nu a reuşit să-i dovedească pe cei 9 milioane de votanţi ai CDR.

Contextul din 2004 a marcat ascensiunea unui lider carismatic, „din popor, pentru popor”, care a ştiut să divizeze toată clasa politică şi să se prezinte, cu partidul său lipit de liberali, drept unicul salvator al unei guvernări pesediste corupte, coordonate de „Arogantul” Adrian Năstase, ce se şi vedea de la gura unui şemineu luxos preşedintele românilor. Replierea lui Traian Băsescu după momentul „Dragă Stolo” a fost gestionată aşa cum numai „Marinarul” ştie, ţintind coarda sensibilă a românului, care şi-a zis: „Uite, recunoaşte că e comunist!”.

A câştigat „la mustaţă”, la diferenţă infimă faţă de adversar şi cu promisiunea „ţepelor” din Piaţa Victoriei. După nici un an, liberalii îşi dădeau afară din partid „comentatorii”, într-un gest radical pe care îl practică şi astăzi, rupând alianţa D.A. condusă de… Băsescu şi, odată cu ea, orice legătură cu preşedintele ţării. Practic, au intrat în opoziţie fiind la guvernare şi au utilizat coabitarea la care apelează astăzi Ponta. Pentru că, orice s-ar spune, social-democratul aflat în fruntea Executivului de aproape 1 an se comportă la guvernare tot ca în opoziţie, iar lumea încă acceptă asta.

Timp de 3 ani, liberalii au rezistat la putere cu numai 20% susţinere pe faţă şi un PSD-locomotivă în spate. Şi-au cicatrizat rapid rănile provocate de luptele interne şi de fuga unor lideri în barca PLD transformat apoi în PDL. Acum, marea masă a pedeliştilor care au migrat la PNL sunt, de fapt, foştii liberali dezertori.

Contextul din 2009 a demonstrat că pe Traian Băsescu nu-l poate da jos nimeni de pe fotoliul de la Cotroceni dacă forţele politice nu se unesc într-o coaliţie împotriva lui. Atunci am arătat, cu date matematice, că dacă socialiştii nu se unesc cu liberalii, nu-l vor putea debarca pe Băsescu. Atât PSD, cât şi PNL au refuzat să aplice teoria jurnaliştilor, au avut candidaţii proprii şi au sfârşit prin a diviza electoratul anti-PDL!

Turul doi al alegerilor din 2009 s-a desfăşurat într-un context patronat de Băsescu avându-l adversar pe candidatul PSD nesusţinut explicit de liberalii lui Antonescu – candidatul PNL fiind extirpat de electorat încă din primul tur. Prestaţia „Prostănacului” Mircea Geoană în ultima dezbatere televizată a fost lamentabilă. Pătarea lui Geoană cu cerneala SOV a modificat substanţial arealul disputei politice. Şi iată că Traian Băsescu a câştigat tot la limită, cu 50% şi un pic, la fel ca în 2004, şi tot după o apariţie tv de final decisivă.

Contextul din 2014 nu va avea nici o legătură cu celelalte situaţii existente în războaiele pentru Cotroceni în care PSD a pierdut bătălia. Dar 2014 va semăna izbitor cu anul 2000, când Ion Iliescu a câştigat „al doilea mandat”. Peste un an vom vorbi de o Uniune formată din două partide, cu un bazin electoral de peste 4,5 milioane de români la o prezenţă normală la vot. De asemenea, turul doi va semăna izbitor cu cel din 2000, când sorţii ne-au scos la urne un rău – Ion Iliescu – şi un apocaliptic – Corneliu Vadim Tudor. Am văzut atunci oameni care, deşi îl dezavuau vizibil pe Iliescu, l-au votat pe comunist numai ca să nu-l avem preşedinte pe extremist. Anul 2014, în turul doi, ne va aduce pe buletinele de vot un alt dement: Domnul Dan.

Dacă Uniunea se divizează în preajma alegerilor viitoare pentru Cotroceni, Victor Ponta, şi nu Crin Antonescu, va ajunge în turul doi alături de „candidatul poporului”. Efectul va fi exact cel din 2000, când „oamenii de bine”, speriaţi de spectrul unui preşedinte OTV,  vor pune ştampila pe Ponta. Asta dacă până atunci Domnul Dan nu va fi arestat, iar în locul lui să apară – fără nici o legătură -, un alt câştigător al turului doi: propunerea Mişcării Populare transformată, între timp, în partid salvator.

Axioma premierului este perfect valabilă pentru 2014. Iar dacă mai vrea să se plimbe solemn pe culoarele Cotrocenilor, Crin Antonescu trebuie să ţină cu dinţii de socialişti în USL. În contextul actual, din dubla postură de premier şi de lider al PSD, Ponta are ce oferi partidelor mai mici pentru a forma o Alianţă distructivă pentru PNL-ul lui Antonescu şi victorioasă în lupta pentru Cotroceni. Plus că prim-ministrul Victor Ponta va dărui poporului pâine şi circ, extrem de necesare urnitului la urne.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: