Ura şi nu promisiunile reprezintă secretul votului la români

Cine crede că românii vin la urne momiţi de promisiuni se află într-o mare eroare. Faptele trecute o dovedesc din plin. Laptele şi mierea ce curgeau în timpul guvernării Tăriceanu, care a înfiinţat 200.000 de locuri de muncă la stat şi a acordat noianul de sporuri la leafă – unele năucitoare pentru salariatul din mediul privat -, nu au fost de-ajuns pentru candidatul PNL la Preşedinţie în 2009. Crin Antonescu nu a primit nici măcar şansa să joace în turul doi. Iar cu un an înainte, „boierul” Tăriceanu a reuşit să intre în Parlament de pe un ruşinos loc doi, într-un colegiu obscur din Ilfov.

Ura şi nu promisiunile reprezintă secretul votului la români

Fetele lui Mazăre sau cum să dai cu sânii bună dimineaţa la vot

Românul alege din ură, şi s-a dovedit asta la localele şi parlamentarele din 2012, când PDL şi-a primit cu vârf şi îndesat porţia de duşmănie. Exemplul elocvent că pe românul votant nu-l interesează faptele de bine este cazul Negoiţă. Fantele Robert nu probase cu nimic până atunci, dar a fost ales în locul tizului său, Liviu, care schimbase radical faţa sectorului 3 în două mandate!

Când vorbim de ură ne referim, desigur, la cele 10 milioane de votanţi care merg la urne orice-ar fi. Celelalte 9 milioane de români cu drept de vot nu ies nici morţi dacă nu sunt convinşi “pe bune”.

Cu o excepţie: în 1996, când bătălia s-a dat între Emil Constantinescu şi Ion Iliescu. Dar după 4 ani poporul „s-a deşteptat” şi l-a reales pe Iliescu – nu pentru că ar fi fost mai bun, ci din ură faţă de „Ţapul” care i-a înşelat aşteptările şi i-a distrus încrederea în capitalism. Desigur, în ‘96a contat şi CV Tudor, dar faptul că naţionalistul a ajuns în turul 2, în detrimentul altor candidaţi, spune multe.

În 2008, după anii în care a „duduit economia”, culmea, PDL şi nu PNL a venit pe cai mari, albi, la putere! Boc şi Băsescu au luat măsuri de austeritate pe care le continuă acum guvernarea Ponta. Însă, aşa cum mai atrăgeam atenţia într-un alt editorial, aroganţa şi nesimţirea pedeliştilor le-a fost fatală în 2012. Acum, deşi speră la o revenire, cu greu vor fi uitaţi. Pentru că în fruntea PDL au rămas aceiaşi oameni care au generat o duşmănie nemaiîntâlnită faţă de conducători de la era Ceauşescu. Vorbim de Blaga, Udrea, Pinalti, Videanu, Flutur, Popescu, Boureanu, Oltean, Boagiu etc.

Aşadar, cine va câştiga prezidenţialele în 2014? Păi simplu: cine va reuşi să îndrepte ura românilor către adversar. Iar opoziţia USL tocmai prin asta şi-a dovedit eficienţa: i-a tocat zilnic pe foştii guvernanţi. După ce se va sparge USL, copreşedintele care va reuşi să aibă mai multe argumente ca să abată ura alegătorilor spre contracandidatva pune fundul în fotoliul de şef al statului. Iar Ponta va avea o reală problemă, pentru că Antonescu şi liberalii sunt experţi în a stârni antipatia faţă de adversari.

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: