Minciuna impardonabilă

În viaţă nu este întotdeauna grav când minţi, dar este de nepermis atunci când refuzi adevărul. În politică nu este întotdeauna grav când promiţi, dar este de neacceptat să nu îţi asumi nereuşita. În România, viaţa urbei se confundă cu cea politică. De aici şi ideea că noianul de angajamente electorale sunt percepute drept minciuni pe tipicul vieţii curente.

Minciuna impardonabilă

Fără egoism, fără compromisuri, fără menajamente cu afecţiune şi ataşament

În prezent, românii nu mai pot discerne diferenţa dintre o făgăduială şi o minciună. Şi nu trebuie să dăm vina pe incultura poporului, ci în special pe metodele folosite de politicieni în lupta lor electorală.

Atunci, ce trebuie să ştie poporul ca să nu mai fie manipulat ca un copil de ţâţă? În primul rând, să nu se mai uite la televizor ca viţelul la poarta nouă; în al doilea rând, să nu mai creadă că tot ce zboară se mănâncă; în al treilea rând, să nu se ducă la pomul lăudat cu sacul; în al patrulea rând, să înţeleagă că bogatul ia şi cămaşa de pe sărac.

Pentru a vorbi la obiect, vă ofer în continuare câteva dintre tehnicile de manipulare folosite de politicieni, fără jenă.

Aleşii se bazează pe uitare. Şi trebuie să recunosc că au dreptate în majoritatea cazurilor.

Aleşii se folosesc de context – de fapt, pe scoaterea afirmaţiilor din context. Şi în acest caz statistica este pro-politicieni.

Aleşii nu uită niciodată să bagatelizeze nereuşitele, neîmplinirile. Şi în această situaţie procentajul manipulării este cu puţin sub 100%.

Aleşii dau vina pe greaua moştenire. Aici nemernicia politicienilor este dublată de naivitatea alegătorilor.

Aleşii au în fişa postului şiretlicul de a minţi. Iar aceasta este, de fapt, cea mai gravă caracteristică a politicienilor români.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: