Regina Elisabeta nu-şi mai vrea supuşii proşti

Faimoasa trupă Pink Floyd a punctat, în extraordinara operă „The Wall”, dăunătorul conflict dintre profesorii şcolii britanice şi vlăstarele Perfidului Albion. În celebra operă rock scrisă în ’79, Roger Waters a reluat, de fapt, o parte din tema principală care a stat la baza cutremurătorului film „if…”. În capodopera cinematografică din ’68, care a scos din sărite societatea Reginei Elisabeta, tânărul interpretat magistral de Molcom McDowell este supus de educatorii săi unui tratament inuman, cinic, doar pentru vina de a fi dorit să viseze frumos, cu mintea zburând acolo unde raţionamentul imperiului britanic nu poate ajunge. Şi cum, de altfel, este logica fracturată a oricărui guvern îngheţat în corupţie, dominat de lideri fără coloană vertebrală şi subjugat unor interese financiare nelegitime.

if-chapel-scene

if… un film de referinţă pentru lupta tinerilor englezi cu cinicul sistem educaţional

De curând, în Regatul Reginei Elisabeta raţiunea a început să cotrobăie prin minţile miniştrilor şi chiar să găsească o fărâmă de înţelepciune. Iar aceasta pentru că, de ceva timp, Perfidul Albion a observat că nu mai este de glumă cu hegemonia Chinei. Mai precis, că sistemul lor şcolar conceput pentru economia agrară a secolului al IX-lea scoate pe piaţă tineri cu un bagaj de cunoştinţe mult sub cel asiatic. Că, de fapt, şcoala englezească produce carne de pub – loc unde îşi fac veacul absolvenţii, nepregătiţi să facă faţă nevoilor vieţii Secolului XXI.

În Marea Britanie se desfăşoară acum dezbateri dure pe tema reformei Educaţiei. Ministrul Michael Gove vrea să introducă de anul viitor zile mai lungi de şcoală şi vacanţe mai scurte. Înaltul supus al Reginei Elisabeta a emis chiar o butadă ce poate fi trecută la loc de cinste alături de alte expresii de sorginte latină: „Putem fie să începem să muncim la fel de mult precum chinezii, fie în curând toţi vom munci pentru chinezi”.

P.S. Aştept cu nerăbdare ca politicienii noştri să o imite pe Regina Elisabeta şi să nu-şi mai dorească, aşa cum au dovedit-o din plin până acum, concetăţeni proşti. Promit solemn să nu-i acuz de plagiat.

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: