Codruţ Olaru oferea de mic protecţie marilor infractori

Chiar dacă nu ne-a fost transmis la redacţie, prezentăm ultimul comunicat al DIICOT, aşa cum a fost el postat ieri, 25 martie 2013, pe site-ul instituţiei. Documentul face referire la anchetele din cotidianul PUTEREA referitoare la Afacerea AVICOLA Crevedia, societate comercială prin intermediul căreia libanezii franţuziţi Bou Ezzedinne-Rami Ghaziri au conceput o filieră de evaziune fiscală imensă.

Codruţ Olaru oferea de mic protecţie marilor infractori

Procurorul-şef al DIICOT, Codruţ Olaru, deţine o paletă largă de oferta protecţioniste

Comunicat de presă 3 din 25.04.2013 – DIICOT:

„În continuarea comunicatului de presă din data de 15 aprilie 2013,  raportat la împrejurarea că demersul jurnalistic al publicaţiei «Puterea» a fost iniţiat fără o minimă documentare şi continuă într-o manieră tendenţioasă, informaţiile nereale prezentate opiniei publice fiind de natură a afecta imaginea instituţiei noastre, D.I.I.C.O.T. face următoarele precizări:

La solicitarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, prin adresa nr. 801104/24.04.2013, ANAF a confirmat faptul că rezultatele inspecţiei fiscale efectuate la grupul de firme SC Avicola Crevedia SA şi la alte societăţi relaţionate nu au fost înaintate D.I.I.C.O.T.; mai mult decât atât, pentru aspecte de natură infracţională constatate, ANAF a sesizat, la data de 25.02.2013, o altă unitate de parchet.

Referitor la sesizarea nr. 19908/19.11.2012 a ANAF, invocată în materialul de presă (în fapt, acest număr a fost atribuit unei lucrări înregistrate la P.Î.C.C.J. -Biroul registratură generală, arhivă şi grefă), precizăm că sesizarea nu priveşte persoanele menţionate în articol, iar la data de 20.11.2012, aceasta a fost trimisă unei alte unităţi de parchet, competentă material în soluţionarea cauzei.

Avem convingerea că aceste ultime precizări pot asigura corecta informare a opiniei publice în raport cu situaţia dată şi pot constitui, inclusiv pentru ziariştii publicaţiei «Puterea», repere concrete şi suficiente pentru realizarea unui material jurnalistic obiectiv”.

Iată comentariile mele:

Din capul locului, afirm răspicat că nu atac instituţia DIICOT. Nu pentru că aş avea încredere în această instituţie, ci pentru că este o entitate juridică. Cei care fac din DIICOT o instituţie excelentă sau coruptă sunt oamenii, procurorii din fruntea ei, cum este procurorul-şef Codruţ Olaru.

Se observă că, atunci când vine vorba despre adresa cu nr. 19908/19.11.2012 a ANAF, în comunicat se afirmă că sesizarea „nu priveşte persoanele menţionate în articol”. Păi eu, în primul rând, am scris despre societăţi comerciale, iar documentele ANAF tot la societăţi comercialeface referire, nu la persoane!

Când noi, jurnaliştii, vorbim despre instituţii sau firme, nominalizăm persoanele din conducere sau pe patroni, iar aceasta pentru simplul motiv că societăţile sunt entităţi juridice şi nu persoane fizice, dar nu firmele iau decizii ilegale, ci oamenii care le conduc! Ne folosim de această tehnică pentru a arăta cu degetul la adevăraţii vinovaţi aşa cum rezultă din documente.

DIICOT are dreptate! Sesizarea nr. 19908/19.11.2012se referă la societăţile comerciale din filiera AVICOLA Crevedia, şi nu la persoane fizice. De asemenea, infracţiunile semnalate de mine sunt REALE! Faptul că ANAF a sesizat alte Parchete nu-l exonerează pe procurorul-şef Codruţ Olaru de operaţiuneade protecţie exercitată în favoarea tandemului Maher Bou Ezzedinne şi Rami Ghaziri, în interiorul DIICOT.

Din comunicat mai rezultă un lucru: că după ce s-a constatat cine sunt persoanele implicate în sesizarea ANAF, s-a luat decizia redirecţionării către alte Parchete. Iar aceasta pentru ca protecţia să fie mai uşor de acordat lui Ezzedinne.

După ce şi-au dat seama că s-au făcut de râs pentru că au menţinut timp de trei zile, pe prima poziţie, comunicatul în care eu am fost demascat de mascaţii DIICOT, Olaru a început să facă publice pe site-ul instituţiei diverse acţiuni prezentate drept succese reale în lupta cu evazioniştii şi infractorii de top. De parcă tandemul libanezilor Ezzedinne-Ghaziri cu zecile de milioane de euro escrocate ar fi nişte mizilicuri!

Ridicolul merge însă până acolo încât operaţiunile desfăşurate ieri, cu mascaţii, nu poartă 100% marca DIICOT. Spre exemplu, ofiţerii lui Olaru s-au dus abia peste 3 zile să percheziţioneze firmele patronului turc evazionist arestat de DNA în 22 aprilie. De fapt, banda de evazionişti fiscali cu legume şi fructe condusă de Yuksek SAHIN a fost demantelată de procurorii DNA cu informaţii primite de la SRI, Garda Financiară Ilfov şi cu implicarea directă a directorului adjunct de la Mari Contribuabili, Cătălin Cojocaru, şinicidecum de DIICOT, cum lasă să se creadă Codruţ Olaru.

Apoi, site-ul DIICOT ne mai anunţă, tot ieri, că a prins o filieră de traficanţi de ţigarete şi că au confiscat câteva milioane de pachete. Adică, după luni de anchetă, timp în care prin România s-au vărsat mii de TIR-uri, DIICOT împreună cu Poliţia şi alte instituţii au „confiscat”vreo 200 de TIR-uri!

Şi, atunci, de ce se împopoţonează DIICOT cu fapte vitejeşti începute de alţii? Simplu: pentru că procurorul-şef Codruţ Olaru încearcă disperat să demonstreze că are activitate şi că nu protejează escrocii fiscali, aşa cum am arătat în anchetele PUTEREA.

Revenind la evaziunea AVICOLA Crevedia, haisă presupunem că Olaru nu a avut habar de afacerile ilegale comise sub umbrela acesteia. Până acum, nici un comunicat nu neagă faptele ilegale comise de tandemul Ezzedinne-Ghaziri. În acest caz, nu înţelegem de ce nu s-a autosesizat procurorul-şef Olaru din textele noastre. O singură explicaţie ar fi: dacă la DIICOT s-ar deschide un dosar cu AVICOLA Crevedia, Codruţ Olaru nu ar mai putea să ofere protecţie prietenului său Ezzedinne, care are în tolbă foarte multe date compromiţătoare din perioada „vestului sălbatic” fiscal coordonat de Sorin Blejnar.

Şi ar mai fi de semnalat o informaţie interesantă: din zona Parchetelor, toată lumea ştie că procurorul-şef Codruţ Olaru are antecedente în practicarea de protecţie instituţionalizată în favoarea unor persoane certate cu legea. De această meteahnă a lui Olaru are ştiinţă şi ex-ministrul Justiţiei, Monica Macovei, dar şi preşedintele Traian Băsescu. Pe când era şef la Parchetul din Bacău, Olaru a solicitat prim-procurorului adjunct Gabriela Burcă să-i scape din arest pe membrii unei bande de falsificatori de cupoane agricole. Mărturie stă Referatul nr. 610/VI/14/2001 din 28 februarie 2001, semnat de procurorul Gabriela Burcă. (Mă aştept ca, într-un nou comunicat DIICOT, nesemnat de Olaru, să aflăm că şi acest număr de înregistrare se referă la alte… societăţi!)

P.S.: Din toată această tărăşenie se naşte o întrebare: cei din DIICOT, care stau la stânga şi la dreapta lui Codruţ Olaru – mă refer aici, în primul rând, la consilierii personali Alina Bica şi Mihaela Focica, dar şi la adjunctul său, Ionel Ilie Nicula – nu se tem că vor fi acuzaţi de tăinuire? Dar procurorii mai mici din DIICOT? GabrielaBurcă a acţionat conform legii: când a aflat că Olaru se comportă ilegal a scris un referat. Să înţelegem că procurorii Bica – propusă viitoarea şefă a DIICOT – , Focica şi Nicula nu au habar de activitatea neconformă cu statutul de înalt funcţionar public al procurorului-şef Codruţ Olaru? Dar dacă au cunoştinţă şi nu au procedat ca procurorul Burcă, atunci se cheamă că Bica, Focica şi Nicula sunt părtaşi la acţiunile tenebroase ale lui Olaru, iar mai devreme sau mai târziu, vor trebui să dea socoteală. Şi, atenţie! Scrierea unui referat nu se numeşte turnătorie, ci autoprotecţie!

Apoi, doamnelor şi domnilor, prin cazurile lui Adrian Năstase şi Cătălin Voicu, Justiţia a demonstrat că nimic nu poate scăpa nepedepsitla infinit. Pe de altă parte, Traian Băsescu ne-a arătat în nenumărate rânduri că se leapădă foarte uşor de prieteni – şi de lachei, deopotrivă! Iar premierul Victor Ponta, prin mazilirea lui Şerban Pop de la şefia ANAF, ne anunţă că va călca apăsat, fără milă, pe urmele preşedintelui.

Advertisements

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: