Primarul Sorin Oprescu – ruşinea Casei Regale de România

Ca peste tot în lume, Casa Regală impune şi în România reguli de conduită, prestanţă şi reprezentare la cel mai înalt nivel. Iar o distincţie primită de la o Casă Regală face, uneori, cât un Premiu Nobel.

Primarul Sorin Oprescu - ruşinea Casei Regale de România

Principesa Margareta şi Sorin Oprescu

Poate de aceea o ştire cu un prinţ afemeiat prins în flagrant delict de paparazzisau cu o prinţesă beată – evenimente publice rare – este imediat preluată, difuzată şi internaţionalizată de media. Dar şi o manifestare sub înaltul patronaj al unei Case Regale este prezentată în buletinele de ştiri chiar dacă nu este o informaţie de cancan sau un fapt divers. Pentru că o Casă Regală este o instituţie a Domnului, pentru că o Casă Regală impune respect prin istoria care o defineşte. Iar naţia de azi nu ar fi existat fără Carol I, întemeietorul Casei Regale de România, izvorul sângelui albastru ce curge prin venele Regelui Mihai I.

Duminică, Principesa Margareta nu a avut nimic mai bun de făcut decât să întineze memoria făuritorului Românei. Evident la ordinul Majestăţii Sale Regele Mihai I. În somptuosul Palat Peleş, Principesa Margareta l-a decorat cu “Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer” pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Motivul “decoraţiunii” este unul oripilant, degradant, indecent pentru Casa Regală de România.

“Activitatea sa publică, prin care promovează profesionalismul şi bunele practici (…) în dezvoltarea urbanăa Capitalei”, argumentează Regele Mihai I decorarea celui care a uitat pentru ce promisiuni l-au votat bucureştenii în funcţia de Primar General. Oare se referă Regele la faptulcă Oprescu plăteşte o chirie exorbitantă din banii bucureştenilor pentru sediul în care a mutat Primăria Capitalei încă de acum trei ani, fără ca lucrările de refacere a vechiului sediu să fi început? Sau la tarifele foarte mari practicate de Apa Nova, la asfaltările stopate, la dislocarea Pieţei Matache, la lipsa parcărilor? Ori, poate că Regele Mihai îl decorează pe Oprescu pentru inundarea străzilor la fiecare ploaie sau pentru încremenirea sub nămeţi a arterelor secundare de circulaţie încă de la prima ninsoare şi până în primăvară, timp în care primarul Capitalei se preface că apără interesele cetăţenilor în faţa firmelor abonate la banul public.

Dar să vedem alte calităţi ale edilului enunţate în brevet de Regele Mihai I: “Pentru iniţiativele sale de înalt simbolism şi forţă identitară prin care a redat Bucureştiului monumente de for public care amintesc de rolul Coroanei în dezvoltarea ţării”.

Aici, mă văd nevoit să-i reamintesc Regelui Mihai I că nereuşita copie a statuii ecvestre a lui Carol I a costat, în aur, mai mult decât originalul sculptorului croat Ivan Mestrovicişi că a fost realizată integral din banii bucureştenilor, nu din donaţii sau din banii familiei Oprescu. Iar autorul, Florin Codre, a primit o sinecură, nu şi-a câştigat dreptul artistic de a realiza lucrarea în urma unui concurs transparent! Adică, folosindu-se de o motivaţie măreaţă, refacerea statuii doborâte samavolnic de comunişti, anturajul lui Mircea, fiul lui Oprescu, via Codre, au escrocat vistieria Capitalei cu aproape 3 milioane de euro!

În fine, ultima motivaţie este una pur personală. Poate ar fi fost cazul ca editorii Regelui Mihai I să fii născocit o altă formulă de exprimare: “Pentru ajutorul generos acordat de fiecare dată în organizarea evenimentelor publice ale Noastre”.

Repet pentru urechile consilierilor Casei Regale: primarul Sorin Oprescu nu a fost generos cu banii săi, ci cu banii celor 2,2 milioane de bucureşteni. Nu Oprescu a udat şi tuns iarba de la Palatul Elisabeta, în timpul liber, ci ALPAB, pe bani publici. Nu Oprescu a prestat diferite servicii Casei Regale, ci instituţii ale Primăriei Bucureştilor, plătite de contribuabilii care nu au fost întrebaţi niciodată, indiferent de scop, dacă sunt de acord cu cheltuirea banilor ce li se percep aşa cum se obişnuieşte în alte capitale europene, prin referendum.

Spre norocul nostru, neamţul Carol I s-a dovedit a fi unul dintre cei mai mari români. Sub Regele Carol I am obţinut independenţa şi s-au pus bazele României moderne. Iar după cinci ani cu primarul decorat acum de Casa Regală, avem o Capitală spoită în centru, de ochii lumii, şi mizerabilă în cartiere, cu un Centru Istoric refăcut pe câteva străzi şi în care s-a instalat o mare ţigănie de terase de plastic, cu o parcare subterană la Universitate ce zace goală, în timp ce parcagiii fac legea în spaţiile publice de suprafaţă din zonă etc. Pe scurt: o administraţie locală coruptă, o fraudare constantă a bugetului metropolei, o umilire zilnică a două milioane de supuşi ai Majestăţi Sale Regele Mihai I, care au vina de a trăi în aceeaşi perioadă a vieţii lor cu un edil lipsit de respect faţă de urbea din care se laudă că se trage: Sorin Oprescu.

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: