Toată România să meargă să dea acatiste

De două zile, ţara întreagă pare sufocată de necazul căzut “din senin” pe capul deputatului ex-PNL Gigi Becali. “Sticla” a înnebunit: nu mai există ştiri de interes naţional în România. Reporterii fac pelerinaj la penitenciar să ne prezinte celula, meniul şi programul zilnic al deţinutului-vedetă, despre care dau asigurări poporului că “are moralul foarte bun”.

Toată România să meargă să dea acatiste

Traseul conductei Nabucco Vest – infografic ZF

Însă marţi, televiziunile de ştiri au ignorat nepermis o ştire extrem de importantă pentru viitorul României: la Bucureşti, în cadrul reuniunii Comitetului Nabucco, s-a semnat un acord de asociere şi subscriere. Este ultima întâlnire a acţionarilor conductei Nabucco Vest înaintea deciziei consorţiului Shah Deniz privind traseul de transport al gazelor naturale din Azerbaidjan către Europa Centrală şi de Sud-Est.

Pentru cei care nu ştiu sau au uitat, amintesc faptul că Shah Deniz are de ales între două rute de transport: una care ne ocoleşte şi alta care ne luminează economia. Dacă optează pentru noi, practic ne “bagă gaz”, pentru că 420 km de conductă din totalul de 1.300 km va fi trasă pe teritoriul României. Iar cum investiţia totală a gazoductului este estimată la 8 miliarde de euro, putem spune că circa 2,6 miliarde de euro vor rămâne în buzunarele noastre. Conducta cu diamentrul de 122 cm poate transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz lichefiat. Gazoductul se întinde din Georgiapână în Austriaşi traversează Bulgaria, România şi Ungaria. Cealaltă rută nu include ţaranoastră.

Aşa că a venit vremea să-l lăsăm pe Gigi Becali în plata Domnului – sau a prietenului său de conjunctură, preşedintele Traian Băsescu – şi să ne focusăm energia pozitivă pe conducta Nabucco Vest. Şi să ştiţi că nu este o glumă. Chiar avem nevoie să se roage toţi românii ca Shah Deniz să traseze ruta conductei de gaz prin România.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: