Amnistia fiscală ar revigora bugetul, dar cum să se renunţe la şantajul politic!

În plină gâlceavă becaliană, două ştiri aparent disociate au trecut pe sub nasul marilor vorbitori de pe sticlă. Este vorba despre legea amnistiei fiscale dată de guvernul turc şi despre discursul liderului european Martin Schulz privind raderea de pe faţa pământului a paradisurilor fiscale.

Paris-Hilton-is-promoting-her-own-line-of-champagne-Rich-Prosecco6

Paris Hilton pe vremea când se ascundea de fiscul american

În seara zilei de marţi, 21 mai, Parlamentul de la Ankara a adoptat o lege care prevede reducerea de la 40% la maximum 2% a taxei percepute de stat la repatrierea averilor deţinute de turci în străinătate. Prin acest act normativ, statul se angajează să nu cerceteze modul ilegalîn care au fost dobândite averile respective. Ca să beneficieze de amnistie, “ienicerii” evazonişti trebuie doar să depună o declaraţie fiscală până la 1 august 2013. Conform analiştilor turci, bugetul ţării ar urma să se încarce cu circa 100 de miliarde de euro!

A doua zi, miercuri, 22 mai, la Bruxelles, Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a atacat dur statele de tip „paradis fiscal”, cum sunt Luxemburg, Andorra sau Malta, “offshoruri”situate în inima UE.Schulz este de părere că evaziunea este o crimă ce se comite cu deplină impunitate, iar ţările membre nu ar trebui să tolereze firmele cu acces la contracte publice, dar care nu-şi plătesc taxele în UE. Mai mult, preşedintele PE doreşte desfiinţarea ”paradisurilor fiscale” sau, în cel mai rău caz, anularea secretului bancar.

De când cu recesiunea care a ruginit economia mondială, aceasta este prima torpilă trasă public, de un înalt oficial UE, în sistemul protecţionist practicat de statele europene, în defavoarea „banului public european” şi în favoarea evazioniştilor „iniţiaţi”. Atacul surpriză vine la câteva luni de la declaraţia-şoc a lui Jose Manuel Barroso: “Este vital să salvăm sistemul bancar, nu economiile ţărilor membre UE”! Dar vine şi după ultimatumul preşedintelui Franţei, Hollande, dat băncilor din Hexagon de a-şi scoate la lumină toate filialele din lume şi tranzacţiile din paradisurile fiscale.

Informaţiile de mai sus trebuie plasate în contextul crizei cipriote. Şi putem emite o ipoteză demnă de atenţia guvernanţilor noştri: aceea că turcii au preferat să câştige numai2% din averile evazioniştilor, dar să crească cu mii de miliarde de euro depozitele din băncile autohtone, prin introducerea în sistemul economic a sumelor „repatriate”, decât să vadă cum prefiguratul colaps al paradisurilor fiscale înghite pentru eternitate banii obţinuţi din economia subterană de evazioniştii “iniţiaţi”!

           P.S.: La noi există însă un impediment serios în emiterea unei amnistii fiscale: evaporarea dosarelor marilor evazionişti! Ar dispărea, astfel, posibilitatea ca videnii, cocoşii, udrenii, blejnarii, opreştii, baronii locali, miniştrii, înalţii funcţionari din organele de control, consilierii personali şi locali ş.a. să se mai şantajeze între ei sau să fie obligaţi să joace după cum le cântă păpuşarii României! În final, o informaţie subcutanată: nici Putin nu vrea amnistie fiscală!

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: