Francezii muncesc şi pentru România!

Miercurea trecută vă atrăgeam atenţia că ni s-ar putea întâmpla o mare minune economică, iar ca să fim siguri că se îndeplineşte vă îndemnam să daţi acatiste. Azerii de la concernul Shah Deniz decid în aceste zile pe unde va trece gazoductul Nabucco: prin Sud – situaţie dezastruoasă pentru noi – sau prin Vest – caz în care ne-am pricopsit cu un front de lucru de 420 de kilomentri de conductă şi o afacere de circa 2,6 miliarde de euro.

Francezii muncesc şi pentru România!

Nabucco Vest, o conductă de 2,6 miliarde de euro

Până ieri, următoarele concerne susţineau realizarea gazoductului Nabucco Vest: OMV – Austria, MOL – Ungaria, Transgaz – România, Bulgargas – Bulgaria, Botas – Turcia. De marţi, acestui conglomerat de giganţi i s-a alăturat şi mamutul francez GDF Suez, care a achiziţionat de la OMV 9% din acţiunile Nabucco Vest.

Ţinând cont că, în afaceri, francezii sunt evreii Europei – fapt recunoscut de toată lumea -, adică investesc cu cap orice bănuţ, putem nădăjdui că azerii de la Shah Deniz au acum mai multe motive să opteze pentru traseul favorabil nouă. Astfel, gazoductul care va transporta gazele naturale extrase din Regiunea Caspică şi va acoperi anual 8% din necesarul european va porni de la graniţa turco-bulgară prin Bulgaria, România şi Ungaria şi se va lega la Terminalul de Gaze Central European de la Baumgarten – Austria.

În final, merită spus că gazoductul Nabucco Vest are şi un scop strategic politico-economic:Europa vrea să le arate pisica ruşilor de la Gazprom şi să aibă argumente atunci când, în 2019, va negocia preţul celor 300 de miliarde de metri cubi de gaze pe care le importă anual din ţara nemuritorului Putin.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: