“MINA DE AUR” BUDUREASA. Tandemul Vîntu-Luca, uşurat de o afacere de 15 miliarde de euro de binomul Guşă-Păcuraru

PSV Company, imperiul ridicat de afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu şi de sindicalistul Liviu Luca, a ieşit în evidenţă prin trustul media Realitatea. Dar în spatele interfeţei care a făcut carieră în România şi a fost mulţi ani în mijlocul jocurilor politice a stat bine ascunsă o afacere pentru eternitate. Un GRUP a reuşit să plaseze binomul Cozmin Guşă-Maricel Păcuraru în proximitatea tandemului Vîntu-Luca.

“MINA DE AUR” BUDUREASA. Tandemul Vîntu-Luca, uşurat de o afacere de 15 miliarde de euro de binomul Guşă-Păcuraru

Averea din Budureasa

După înfrângerea suferită în faţa tânărului rechin Sebastian Ghiţă, Sorin Ovidiu Vîntu a mai pierdut o bătălie importantă, cea cu binomul Guşă-Păcuraru, mult mai importantă chiar şi decât timpul petrecut în puşcărie. Iar aceasta, pentru că este vorba despre o afacere de 15 miliarde de euro, o afacere pentru stră-stră-strănepoţi, o afacere în care Concernul PSV Company, deţinut în urmă cu ceva timp, prin interpuşi, de tandemul Vîntu-Luca, a pus bazele unei industrii extrem de profitabile. În prezent, patronii PSV Company sunt Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, beneficiarii de drept ai „minei de aur” Budureasa.

Intruziune, răbdare şi tenacitate

Relaţia de prietenie dintre SOV şi Cozmin Guşă este binecunoscută. De asemenea, poporul a luat la cunoştinţă şi despre afacerile derulate de Maricel Păcuraru cu tandemul Vîntu-Luca. În timp ce Guşă a jucat cu fineţe rolul de politician şi analist, dovedindu-ne de nenumărate ori că nu bate câmpii, Păcuraru a vărsat bani frumoşi, pe care aparent i-a pierdut, în afacerile media deţinute de PSV Company sau Vîntu.

Dar atât Cozmin Guşă, cât şi Maricel Păcuraru – un afacerist implicat în multe procese penale – nu sunt ai nimănui. Tandemul Guşă-Păcuraru este coordonat de un GRUP, fiecare combatant fiind protejatul unei aripi.

Nu este cunoscută componenţa exactă a GRUPULUI. Cei din anturajul lui Cozmin Guşă cam bănuiesc de unde izvorăşte puterea şi privesc cu frică în direcţia din care răsare soarele, pe când cei din preajma lui Maricel Păcuraru nu au curajul să se uite la oamenii cu ochii albaştri.

Din nefericire pentru GRUP, în atâţia ani de luptă, manevrele tandemului Guşă-Păcuraru au lăsat urme vizibile pentru „indieni”, pentru cine are ochi să vadă şi urechi să audă.

Perforarea viesparului Vîntu-Luca de către termitele Guşă-Păcuraru a fost posibilă pe fondul unor certuri apărute între „proprietarii” PSV Company, dar şi pe despărţirea lui SOV de maşina de informaţii cu care a izbândit în afaceri în primii ani de după ’89.

Odatăintruziunea realizată, a fost doar nevoie de răbdare şi tenacitate până când GRUPUL a ajuns să deţină, cu majoritate, concernul PSV Companyşi să pună mâna pe „mina de aur” de la Budureasa.

Acum, se observă cu uşurinţă că nu trustul media Realitatea a fost ţinta binomului Guşă-Păcuraru, ci zăcământul de calcar cu brucit de la Budureasa – o afacere de 15 miliarde de euro.

S-a scris şi s-a vorbit că Realitatea a fost pierdută în justiţie de tandemul coordonat de GRUP. De fapt, pierderea trustului media Realitatea i-a dat posibilitatea lui Cozmin Guşă să se despartă elegant de o gaură neagră financiară. Acum, binomul Guşă-Păcuraru se poate ocupa în linişte de afacerea Budureasa.

Nevoia de protecţie

În acest moment, tandemul Vîntu-Luca îl iubeşte atât de mult pe Cozmin Guşă încât i-ar turna cucută în cafea, i-ar presăra cianură în mâncare, i-ar arunca un pui de irukandji în apa din cadă, i-ar pune vitriol în sticluţa de after shave, i-ar pisa arsenic în pantofi, i-ar stropi chiloţii cu stricnină şi, alături de un bilet de dragoste, i-ar băga sub aşternut şapte vipere flămânde.

Cozmin Guşă ştie ce vânt a stârnit. Sau, cine ştie, după cum un om bine documentat spunea într-o satiră neoaşă: asistăm la o trecere a avuţiei şi a influenţei politice dintr-o mâna în alta, lupii tineri hăcuindu-i pe cei bătrâni în prime-time.

Premierul Ponta are pârghii

Importanţa afacerii Budureasa este una capitală pentru România, aşa cum veţi putea citi în prezentarea de mai jos. Premierul Victor Ponta trebuie să nu piardă din vedere că „mina de aur” de la Budureasa va genera venituri imense atât direct, cât şi indirect. Direct, prin industria ce foloseşte ca materie primă calcarul cu brucit, şi indirect – prin jocul pe bursă.

Cum poate primul ministru Victor Ponta să scoată profit şi pentru bugetul statului dintr-o exploatare aparent particulară? Foarte simplu! Prin introducerea unor impozite pe profit, pe dividente, pe împrumuturile contractate în străinătate, pe serviciile furnizate de contractorii străini, prin taxe pe teren, taxe locale sau chiar TVA diferenţiată!

Planul lui Gelu Mărăcineanu

Investorilor interesaţi să bage bani în afacerea Budureasa le oferim, în continuare, un plan de lucru aşa cum rezultă din documente oficiale.

Aici merită să punctăm faptul că unul dintre artizanii afacerii şi al proniei căzute pe capul acţionarilor societăţii PSV Company este fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Gelu Agafiel Mărăcineanu. Simultan, Mărăcineanu a fost şi directorul de proiectare pentru PSV Company. Ca un fapt interesant, Gelu Mărăcineanu are trecut în CV directoratul ştiinţific la celebrul IPROMIN şi directoratul controversatei SC GEOSET SA.

Este pentru prima dată în presa autohtonă, (cotidianul naţional PUTEREA), când o afacere este expusă opiniei publice printr-un plan de lucru. Pentru a vă supune atenţiei afacerea cu brucit de la Budureasa, am optat pentru această formulă sintetică de prezentare tocmai pentru a nu fi acuzaţi de imixtiune în treburile unei firme particulare, de analiză subiectivă sau de rea-credinţă. Pentru uşurinţa lecturii am împărţit planul de lucru în 8 capitole.

1. EXPLOATAREA BUDUREASA

1,3 miliarde de euro profit

180 milioane de investit

4 fabrici de transformat materii prime

ha de exploatat în 20 de ani

16 versanți muntoși

40 de milioane tone de rocă

20 de ani licență minim de exploatat

2. Proprietarii licenței de exploatare

Din 2007, licența de exploatare pentru Mina de la Budureasa aparține  companiei PSV Company unde acționar majoritar este off-shore-ul Elbahold Ltd. Licența a fost acordată pentru 20 de ani cu posibilitate de prelungire, din 5 în 5 ani, pe termen nelimitat.

Din 2011, Elbahold Ltd este deținută de Maricel Păcuraru și Cosmin Gușă – conform afirmațiilor acestora și a unor documente eliberate de Fiscul din Cipru.

PSV Company se află în insolvenţă. Elbahold a fost cumpărată de Strategies – Research – Investment SRL, persoană juridică română. Acționari: 50% – Cozmin Gușă, 50% – Maricel Păcuraru, administrator unic – Cozmin Gușă. Prin achiziţia Elbahold, în acest moment, PSV a devenit o afacere 100% românească.

3. Valoare de exploatare: 15 miliarde de euro

Evaluările specialiștilor, care datează încă din anii ’70, arată că în perimetrul Budureasa – Valea Mare s-ar afla cel mai mare zăcământ din Europa de calcar cu brucit și este evaluat la aproximativ 15 miliarde de euro. După investiții de 180 de milioane de euro se poate obține un profit pe următorii 20 de ani de ordinul miliardelor de euro:

4. Estimări investiţii pe toată perioada exploatării

Investiţii în 20 ani – 180 milioane de euro

PROFITîn 20 ani  1,3 miliarde de euro

Investiţii fabrică de lianți – 28 milioane de euro

Investiţii exploatare și fabrică de produse granulate – 41 milioane de euro

Investiţii uzina de magneziu – 92 milioane de euro

Investiţii fabrica de roci – 19 milioane de euro

Total Investiţii: 180 milioane de euro

Profit fabrică de lianţi – 196 milioane de euro

Profit exploatare și fabrică de produse granulate – 203 milioane de euro

Profit uzina de magneziu – 565 milioane de euro

Profit fabrica de roci – 341 milioane de euro

Total profit: 1.305 milioane de euro

5. Industrie

Calcarul cu brucit prelucrat se folosește la fabricarea cimentului refractar, a mortarelor, a produselor de ceramică, a cărămizilor, a plăcilor, a materialelor ceramice izolatoare, ca fondant în fabricarea fontei.

Calcarul cu brucit poate fi folosit ca adaos în producerea gresiei, faianței, porțelanurilor sau pentru sticlele de ambalaj. Din brucit se scoate un oxid de magneziu, cu o largă utilizare în industria farmaceutică, chimică, metalurgică, în industria hârtiei, a materialelor refractare, chiar și în agricultură sau pentru epurarea apelor uzate.

Magneziul obținut în urma unui proces de prelucrare se folosește la obținerea de medicamente sau în industria cosmetică.

Oxidul de magneziu cu o puritate mare, de peste 90%, se utilizează pentru producerea materialelor refractare, de înaltă temperatură și rezistență.

6. Situaţia actuală: 15 kilometri de galerii

Zăcământul de calcar cu brucit a fost descoperit la Budureasa în 1977.

Specialiștii au ajuns la concluzia că în zona Budureasa – Valea Mare se află cel mai mare zacamânt din Europa.

Din 1978 până în 1989, s-au săpat 15 kilometri de galerii, puțuri de cercetare, șanțuri și foraje.

Din 2003 și până în acum s-au investit la Budureasa circa 10 milioane de euro.

7. Perimetrul și timpul alocat exploatării

PSV deține 152 de hectare din Budureasa pentru dezvoltarea Parcului Industrial.

PSV are concesionat teren pentru 45 de ani și de la parohia locală și de cele două „asociații urbariale”, cărora le plăteşte o taxă anuală de 1,3 milioane de lei/an.

PSV a construit un drum minier de 8 km care ocoleşte satul, făcând legătura între viitoarea platformă industrială şi mina de suprafaţă din munți.

PSV a adus pe versantul unde va începe exploatarea curentul electric, iar perimetrul viitoarei platforme industriale a fost decopertat de stratul de sol cu vegetaţie.

PSV estimează că afacerea va dura 40 de ani, timp în care vor fi exploatați 16 versanţi de munte.

8. Educație și Mediu

PSV a investit și în educația viitorilor angajați. La școala din localitate sunt cursuri de formare profesională a lucrătorilor minieri. Profesorii sunt aduși de la liceul minier din Beiuș.

PSV a afirmat că praful lăsat în urmă de camioanele care vor transporta cele 40 milioane de metri cubi de rocă nu e toxic.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: