BUCUREŞTENII, UMILIŢI ŞI DE NETCITY

ANISP acuză, ANCOM ordonă, Netcity se apără, CGMB se face că plouă

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Bătrâneanu, aduce acuzaţii grave companiei Netcity Telecom – parte a companiei UTI. Bătrâneanu consideră că proprietarii societăţii – familia Urdăreanu & Co -, nu respectă Contractul de concesiune pe care îl are cu Primăria Capitalei şi nu ţin cont de prevederile legale şi de documentele care stau la baza realizării şi implementării proiectului Netcity.

batraneanu_urdareanu_netcity_uti

Mihai Bătrâneanu acuză, Tiberiu Urdăreanu se apără, bucureştenii achită nota supraîncărcată

De aceea, ANISP s-a adresat în scris Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi UE. La rândul lor, patronii companiei Netcity Telecom resping, prin intermediul Luciei Urdăreanu, acuzaţiile ANISP ca fiind “nefondate şi, în mod clar, nedocumentate”, precum şi ordinele ANCOM. Efectul scandalului ANISP-UTI duce, evident, la scumpirea serviciilor de internet pentru bucureşteni. După cum se ştie, pe la ţară, “uti” este interjecţia care serveşte pentru a chema puii de raţă. Ei bine, pe la oraş, prin Capitală, UTI serveşte doar interesele familiei Urdăreanu. Pentru a scăpa de măţăraia de cabluri aeriene care umbrea cerul şi cocoşa, la fiecare intersecţie, stâlpii de telegraf – din care se mai prăbuşea, sporadic, câte unul -, CGMB a luat fireasca şi moderna decizie săfie îngropate toate cablurile de comunicaţii. Aşa a luat naştere reţeaua Netcity.

UTI, cu PR excelent

Licitaţia organizată de CGMB a fost câştigată de UTI – concernul familiei Urdăreanu. „Pentru următorii 49 de ani, Netcity Telecom SA este concesionarul reţelei Netcity, având ca responsabilităţi principale proiectarea, realizarea, deservirea tehnică şi comercială a acesteia. (…) Netcity Telecom asigură finanţarea integrală a proiectului şi operarea reţelei pe durata concesiunii, conform contractului. Primăria Municipiului Bucureşti pune la dispoziţie spaţiul public, încasează o redevenţă anuală în cuantum de 12% din veniturile asociate închirierii de infrastructură şi devine proprietarul şi administratorul Netcity la finalul perioadei de concesionare. (…) Netcity Telecom s-a constituit drept companie de proiect în cadrul UTI Grup. (…) UTI Grup îşi alocă acestui proiect al Municipalităţii toate competenţele dezvoltate în 18 ani de activitate, prin Netcity Telecom”. Aceste decente şi exuberante fraze sunt expuse la loc de cinste pe site-ul http://www.net-city.ro.

Mai mult, PR-iştii au punctat în „modestul” expozeu şi cel mai important amănunt comercial: „Reţeaua de infrastructură dezvoltată de Netcity Telecom va fi pusăla dispoziţie în mod egal, transparent şi nediscriminatoriu tuturor operatorilor de telecom care activează sau doresc să ofere servicii pe teritoriul municipiului Bucureşti”.

Însă bombasticelor idei tipărite pe paginile companiei Netcity Telecom le filează o lampă, spre paguba milioanelor de cetăţeni ai Capitalei. Citiţi ancheta până la final şi veţi vedea căideile enunţate de specialiştii în imagine nu au corespondent în realitate, pe teren. Iar bucureştenii vor plăti „la greu”, pentru următorii 49 de ani, serviciile de date. După tarifele astronomice şi abuzive practicate de Apa Nova, a venit rândul Netcity Telecom să-şi primească tainul contractelor prost încheiate de CGMB.

La întrebarea „Cine plăteşte?”, văofer un răspuns complex: nici colegii lui Bătrâneanu, nici familia Urdăreanu, ci numai dumneavoastră, bucureştenii, pentru căaţi ales consilieri corupţi la Primăria Capitalei. Patronii Netcity Telecom au tot dreptul din lume să ceară facilităţi sau avantaje economice, în timp ce ANISP are posibilitatea de a se adresa justiţiei şi instituţiilor româneşti şi europene pentru a-şi apăra intersele financiare. În schimb, milioanele de bucureşteni captivi pot fi protejaţi de şacali doar de consilierii CGMB! După cum vedeţi, doar ei, consilierii, sunt vinovaţi 100% pentru tarifele practicate de Netcity Telecom.

Acuzaţii ANISP

ANISP, prin intermediul preşedintelui Mihai Bătrâneanu, afirmărăspicat că Netcity Telecom a încălcat contractul cu CGMB. În adresele înaintate consilierilor bucureşteni, diriguitorilor ANCOM, inspectorilor Consiliului Concurenţei şi specialiştilor Comisiei Europene, preşedintele Mihai Bătrâneanu arată, cu dovezi palpabile, cum patronii UTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99% şi UTI Grup – 0,01%, în fapt familia Urdăreanu, au nesocotit, în totalitate, regula impusăde contractul de concesiune: tarif unic de 85 euro/km/lună de reţea!

Familia Urdăreanu mai este acuzatăcă, prin Netcity Telecom, aplică în mod nejustificat tarife abuzive şi impune condiţii şi clauze restrictive la încheierea contractelor cu Netcity. Mai mult, Netcity Telecom încalcă obligaţia impusă prin Contractul de concesiune, aceea de a nu deveni operator de telecomunicaţii. Totodată, nesocoteşte Avizul Consiliului Concurenţei şi, nu în ultimul rând, prevederile legale în materie: Legile 21/1996 şi 154/2012, chiar şi OU 111/2011.

Ordinul ANCOM tre Netcity Telecom

La sfârşitul lunii mai, ANCOM a emis un ordin direct, pe care Netcity Telecom este obligată să-l pună în practică în cel mult 4 luni. Practic, ANCOM, sub semnătura preşedintelui ei, Cătălin Marinescu, explică, într-o analiză întinsă pe 49 de pagini, cum Netcity Telecom a încălcat legile în vigoare.

În concluzia analizei, prin ordin, ANCOM obligăpatronii Netcity – adică familia Urdăreanu -, să actualizeze toate contractele existente, dupăcum urmează:

• 85 de euro/km/lună, fărăTVA, pentru serviciul de închiriere tubetă, inclusiv pentru serviciile furnizate până acum de Netcity Telecom sub denumirea de „racord”;

• 22 de euro/km/lună, ră TVA, pentru serviciul de închiriere fibră optică neechipată (dark fiber), inclusiv pentru serviciile furnizate pânăacum de Netcity Telecom sub denumirea de „branşament FTTB”.

Ca bonus, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, omul lui Emil Boc, a oferit companiei Netcity Telecom şansa de a îndeplini cerinţele legale de nediscriminare şi proporţionalitate, care implică practicarea unui singur tip de contract pentru aceeaşi categorie de servicii, indiferent de etapa de dezvoltare a proiectului!

Apărarea familiei Urdăreanu

Pentru a putea fi un arbitru echidistant, este nevoie să ascultăm ambele tabere beligerante, dar şi punctele de vedere emise de observatori externi. V-am prezentat mai sus acuzele ANISP şi decizia ANCOM. Acum vă oferim şi poziţia UTI în scandalul Netcity-ANISP.

Amabilă, doamna Lucia Urdăreanu, soţia domnului Tiberiu Urdăreanu – patronii UTI şi Netcity Telecom -, ne-a oferit răspunsuri la toate întrebările noastre. Am aflat, astfel, că ordinul dat de ANCOM către Netcity de a intra în legalitate şi de a reveni la tarifele de 85 euro/km/lună este un aviz elaborat în mare grabă, „fără o atentă şi completă analiză”.

În viziunea doamnei Urdăreanu, decizia ANCOM „ridică serioase semne de întrebare”. Ba, la o primă vedere, ANCOM pare a fi o instituţie care nu respectă criteriile esenţiale atunci când a emis respectivul ordin. Lucia Urdăreanu insistă că Netcity Telecom a funcţionat întotdeauna în legalitate, respectând legislaţia românească şi pe cea  europeană.

„Afirmaţiile că Netcity Telecom şi proiectul Netcity nu respectă legislaţia sunt nefondate şi, în mod clar, nedocumentate. În continuare, Netcity va lua în considerare şi va respecta orice act administrativ legal care i se aplică”, se subliniază în scrisoarea UTI către PUTEREA. Rămâne de văzut însă dacă Netcity va reveni la tariful impus de ANCOM: 85 euro/km/lună!

Am întrebat dacă la întâlnirea pe care Tiberiu Urdăreanu a avut-o cu premierul Victor Ponta acesta a abordat şi spinoasa problemă generată de ANCOM – autoritatea de stat. În răspuns nu este negată întâlnirea, dar este infirmată informaţia că subiectul întrevederii ar fi fost Netcity. Deocamdată, noi preferăm să zicem „pas” acestui răspuns, dar vămai spunem că este de înţeles supărarea preşedintelui ANCOM, Cătălin Marinescu!

În schimb, la întrebarea „Aţi discutat subiectul semnalat de ANSIP cu consilierii CGMB, direct sau prin liderii partidelor din care fac parte?”, doamna Urdăreanu ne-a confirmat delicat: „O delegaţie a societăţii a fost invitată la audieri de către Comisia de Resort din cadrul CGMB, în cadrul cărora s-au punctat afirmaţiile ANISP”.

Cât priveşte suspiciunea că la contractul iniţial s-au adăugat două anexe secrete, Lucia Urdărea nu neagă vehement această ipoteză, dar spune că „Anexele nu sunt «secrete», ele doar se bucură de confidenţialitate între părţi (Netcity şi Municipalitate). Anexele conţin oferta tehnico-economică din dosarul de Achiziţie Publică şi aceste informaţii constituie proprietate intelectuală privată”.

Iar eu credeam că în cazul Netcity vorbim despre bani publici, despre un proiect transparent pentru cetăţenii Capitalei! Dupăcum uşor observaţi, m-am înşelat, dar, pentru curioşi, doamna Urdăreanu pune la dipoziţie o soluţie de lecturare a respectivelor anexe secrete: „Mai mult, orice persoană cu interes în cauză poate studia respectivele Anexe după asumarea unui acord de confidenţialitate”. Aviz membrii ANISP.

În acest context, se mai afirmă că „nu există nici o diferenţă de preţ «impusă», oferta de preţeste publică şi poate fi consultată pe site-ul Netcity Telecom”.

În final, Lucia Urdăreanu ne spune că„acţionariatul companiei este o informaţie publică, accesibilă oricui doreşte acest lucru. Dl Adriean Videanu nu a deţinut şi nici nu deţine vreo participaţie în Companie”.

Punctăm aici o informaţie de uz juridic: acţionarul majoritar al societăţii Netcity Telecom este UTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99%, o companiei deţinută de diverse persoane fizice şi juridice prin acţiuni la purtător. În piaţă, se spune că familia Videanu are în buzunar astfel de acţiuni. Totuşi, rămâne un mic mister economic: de ce a fost nevoie ca Netcity Telecom să-şi schimbe acţionariatul iniţial, 100% românesc, cu unul internaţional? Şi vorbim, aici, de un procent uriaş de acţiuni mutate în Olanda. Este obligaţia consilierilor CGMB săafle motivele care au determinat familia Urdăreanu să externalizeze patronatul Netcity Telecom.

Şmecherie financiară

În acest context, merită să vă supunem atenţiei o inginerie financiară: prin diferite metode – împrumuturi, contracte de management, achiziţii de utilaje şi materiale, servicii etc. – se pot externaliza sume uriaşe de bani din conturile Netcity Telecom în conturile UTI Netcity Investement BV (Olanda).

Desigur, cele mai multe dintre acţiunile societăţii din Olanda trebuie să fie deţinute de companii cu sediul în paradisuri fiscale. An de an, după fiecare exerciţiu financiar încheiat se dispune repartizarea dividentelor către acţionarii companiei din Olanda. Şi uite aşa, leii încasaţi pe serviciile Netcity în Bucureşti – România, ajung sub formă de euro în buzunarele unor persoane care deţin controlul atât al societăţii din ţară, cât şi al celei din paradisul fiscal via Olanda.

Dacă vreţi, acţiunile la purtător sunt o formă elegantă de a achita financiar un serviciu făcut în amonte de un politician sau edil. Practic, Adriean Videanu, prin intermediul acţiunilor la purtător, poate primi comisionul pentru serviciile aduse societăţii Netcity Telecom pe vremea când era primar general al Capitalei fără să lase urme uşor de detectat de inspectorii fiscali.

De aceea merită salutate deciziile luate marţi de liderii celor mai mari puteri economice la Summitul G8 cu privire la demararea unor proceduri de stopare a evaziunii fiscale. Este vorba de dezvoltarea unui model mondial unic pentru schimbul automat de informaţii fiscale prin intermediul căruia să se cunoască în mod real cine sunt proprietarii societăţilor. De asemenea, se doreşte ca, în viitor, administraţiile fiscale să obţină cu uşurinţă aceste date şi, nu în ultimul rând, statele să modifice reglemetările ce permit întreprinderilor să îşi transfere câştigurile dintr-o ţară în alta pentru a scăpa de impozite. În fine, multinaţionalele urmează să fie obligate să informeze autorităţile fiscale ce impozite plătesc şi unde.

Netcity vs ANISP

Reţeaua Netcity are o lungime de 870 kilometri, potrivit datelor companiei Netcity Telecom. Acţionarii Netcity Telecom sunt UTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99% şi UTI Grup – 0,01%. În 2011, afacerile Netcity Telecom s-au triplat,la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Înfiinţată în anul 2001, ANISP are ca scop promovarea şi sprijinirea intereselor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice (inclusiv internet) în România. Asociaţia numără 38 de membri.

Ultima orăIeri, la închiderea ediţiei, după aproape o lună de aşteptare, preşedintele CGMB, Ramiro-Robert-Eduard Angelescu  ne-a trimis răspunsurile la întrebările noastre. Din răspunsurile lui Angelescu am desprins ideea principală: în urma ordinului emis de ANCOM,CGMB a repartizat problema Netcity la patru comisii specializate pe domenii. Aceste comisii vor trebui să dea fiecare un aviz. Cele patru avize vor fi analizate în final de o comisie generală care va da un verdict final: se reziliază sau nu contractul dintre PMB şi Netcity Telecom.

DicţionarAcţiunile la purtător sunt acţiunile emise de societăţile comerciale de capitaluri fără ca pe ele săfie menţionat numele titularului. Drepturile încorporate în acţiunile la purtător aparţin celui care le posedă, transmiţându-se cu uşurinţă de la un posesor la altul prin simpla tradiţiune materială a titlului. Cu alte cuvinte, dacă o firmă doreşte să premieze un personaj politic prin plata dividentelor pe un anumit exerciţiu bugetar, îl poate împroprietări pe respectivul cu acţiuni la purtător.

Citiţi AICI adresa ANISP către CGMB

Citiţi AICI ordinul ANCOM

Citiţi AICI răspunsurile UTI la întrebările PUTEREA

Citiţi AICI întrebări PUTEREA pentru CGMB

Citiţi AICI întrebări PUTEREA pentru Netcity

Vezi AICI Lista preţuri Netcity Telecom

Citiţi AICI răspunsurile CGMB

Advertisements

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: