HotNews: Cronologia unor dosare penale

HotNews, binecunoscutul site românesc de ştiri, are un bun obicei: să recapituleze, din când în când, pentru aducere aminte, cele mai importante dosare de corupţie finalizate de procurori şi trimise în judecată. Vă ofer mai jos, în rezumat, câteva dosare extrem de interesante atât prin numărul de zilele scurse de la începerea judecăţii, uneori şi 2.000 de zile, dar şi prin prisma numelor infractorilor: Sorin Blejnar, Ion Stan, George Copos,  Miron Mitrea, Ovidiu Silaghi, Tudor Chiuariu, Zsolt Nagy, Radu Mazare, Nicusor Constantinescu etc.

HotNews: Cronologia unor dosare penale


“Gulerele albe” produc anual o evaziune fiscală de circa 15 miliarde de euro

44 de zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Trafic de influenta la Transporturi” – Ovidiu Silaghi

Ovidiu Silaghi este acuzat de procurorii DNA ca, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a cerut lui Nelu Iordache sa deschida prin Blue Air, compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache, noi rute care sa lege aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa, pentru ca, in schimb, sa isi exercite influenta asupra unor functionari din cadrul CNADNR (structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor). Deschiderea acestor curse a fost solicitata pentru sustinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului, iar pentru a-si exercita influenta asupra CNADNR Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro, sustin procurorii.

1851 de zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Voluntari” – Miron Mitrea
DOSAR SUSPENDAT: In 16 mai 2011, judecata a fost suspendata, iar dosarul a fost trimis inapoi la DNA, pentru refacerea urmaririi penale. / In 26 aprilie 2012 DNA il instiinteaza pe Mitrea ca reia urmarirea penala.

Miron Mitrea este acuzat ca, pe vremea in care era ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in guvernul Adrian Nastase, a primit drept mita circa 300.000 de euro, sub forma de lucrari de constructie la o casa apartinand mamei sale. Foloasele necuvenite ar fi provenit de la Irina Jianu, sefa Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), in schimbul numirii si mentinerii ei in functiile de inspector general adjunct, respectiv inspector general in cadrul ISC. In 16 mai 2011, Inalta Curte a decis ca dosarul sa fie trimis inapoi la DNA. In 26 aprilie 2012, Mitrea a fost audiat la DNA. Procurorii anuntau ca au reinceput urmarirea penala a lui Mitrea in aceasta cauza. Pe 16 octombrie 2013, lui Mitrea i-a fost prezentata la DNA dosarul de urmarire penala.
661 de zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Gaze ieftine pentru Niculae” – Ioan Niculae, Varujan Vosganian, Adrian Videanu
DOSAR SUSPENDAT: Pana la incuviintarea cererii procurorilor de urmarire penala pentru Videanu si Vosganian (ambii parlamentari) / In cazul Vosganian, Senatul a respins cererea procurorilor
Adrian Videanu si Varujan Vosganian, in calitatea lor de ministri Economiei, sunt acuzati de procurorii DIICOT pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae oferind gaze naturale la preturi mai mici. Practic, DIICOT a instrumentat un dosar de “complot si subminarea economiei nationale” in care sunt acuzati zeci de directori (peste 40) din cadrul Ministerului Economiei, ANRE si Romgaz pentru ca ar fi favorizat firma miliardarului Niculae. Ioan Niculae este sub urmarire penala inca din ianuarie 2012, dar abia in septembrie procurorii au cerut incuviintarea urmaririi penale pentru Vosganian si Videanu (ambii parlamentari).

464 de zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Frauda cu fonduri ale Parlamentului European” – Anne-Rose-Marie Juganaru

Anne-Rose-Marie Juganaru este urmarita penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din iulie 2012 in cazul fraudei cu fonduri ale Parlamentului European in care este acuzat si Adrian Severin. Anne-Rose-Marie Juganaru este acuzata de complicitate la folosirea de documente false in urma carora au fost obtinute pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunitatilor europene, in calitate de asistenta a europarlamentarului Adrian Severin. In martie 2013, Juganaru a fost numita in functia de secretar de stat la Ministerul Mediului printr-o decizie a premierului Victor Ponta.

78 de zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Mita la judecator” – Veronica Cirstoiu

Judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti, si fiul sau Florin Cergan au fost arestati preventiv pe 9 august, fiind acuzati de luare de mita si complicitate la trafic de influenta pentru solutii favorabile in mai multe dosare, printre care si cel al lui Dinel Staicu. Procurorii DNA sustin ca Veronica Cirstoiu a primit peste 1.000.000 euro pentru obtinerea unor solutii favorabile in cauze penale. Scopul mitei, spun surse judiciare citate de Mediafax, ar fi fost si anularea condamnarii la 7 ani de inchisoare a lui Dinel Staicu, decizie care chiar s-a luat in februarie 2012, in dosarul fraudarii Bancii Religiilor.

249 de zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Informatii confidentiale la Transporturi” – Valentin Preda, secretar de stat

Pe 19 ianuarie 2013, secretarul de stat in Transporturi, Valentin Preda a fost saltat din fata ministerului Dezvoltarii Regionale (minister condus de Liviu Dragnea) de procurorii DNA, fiind suspectat de acte de coruptie. Preda, un apropiat al edilului constantean Radu Mazare, secretar de stat in repetate randuri la Transporturi, este acuzat de detinere de documente confidentiale si secrete de stat. Alaturi de Preda s-a inceput urmarirea penala si pe numele unui ofiter de politie judiciara in cadrul DNA. In presa au aparut speculatii cum ca informatiile confidentiale ce le-ar fi obtinut Preda urmau sa ajunga la Liviu Dragnea, insa aceste zvonuri nu au fost confirmate.

261 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Zeus 2 (Bani europeni pentru poduri)” – Constantin Nicolescu
TERMEN DE JUDECATA | 25 OCTOMBRIE 2013

Baronul PSD de Arges, presedintele CJ, Constantin Nicolescu, a fost trimis in judecata pentru fraudarea de fonduri europene – circa 1 milion de euro – destinate reconstructiei a doua poduri despre care CJ a atestat ca fusesera afectate de inundatiile din primavara si vara anului 2005. In realitate insa, dupa cum sustin procurorii DNA, indundatiile nu afectasera constructiile, iar firma care s-a ocupat de reabilitare a fost aceeasi ZEUS SA, firma de casa a PSD, implicata si in celalalt dosar de coruptie al lui Nicolescu “Bani europeni pentru scoli”. Mai mult, pentru a face niste lucrari suplimentare la poduri – nenecesare dupa cum sustin procurorii – Nicolescu ar fi primit o mita de peste 100.000 de euro de la patronul firmei Zeus. Dosarul a debutat pe 19 februarie 2013 la Curtea de Apel Bucuresti.

969 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Retrocedari ilegale” – Cristian Poteras
TERMEN DE JUDECATA | 28 OCTOMBRIE 2013

Primarul sectorului 6, Cristian Poteras, este acuzat ca ar fi atribuit ilegal titluri de proprietate pentru 12 hectare de teren in Capitala. Printre beneficiari s-ar fi aflat si un var al sotiei edilului. La nivelul lui 2006, valoarea terenurilor retrocedate neintemeiat era de 58 de milioane de euro, sustin procurorii. Proprietatile au fost vandute ulterior, pentru circa 82 de milioane de euro.

932 de zile de la trimiterea in judecata
Dosar de santaj – Dan Pasat
TERMEN DE JUDECATA | 28 OCTOMBRIE 2013

Un deputat PNL trecut, in februarie 2010, in tabara PDL este acuzat de DNA de comiterea a cel putin trei acte de santaj. Dan Pasat, parlamentar de Giurgiu la data comiterii faptelor, ar fi intimidat, ar fi amenintat si chiar ar fi apelat la acte de violenta, totul pentru a obtine contracte de achizitii publice pentru firma sa. Prima decizie – 10 aprilie 2013: Dan Pasat, condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, Decizia nu este definitiva.
1046 de zile de la trimiterea in judecata.
Dosarul “Posta Romana” – Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy
TERMEN DE JUDECATA | 28 OCTOMBRIE 2013

Fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, si fostul ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, au fost acuzati de procurori ca ar fi luat parte la trecerea frauduloasa a unui imobil din patrimoniul Postei Romane in cel al unei firme private. Prejudiciul provocat de ingineria imobiliara care a vizat proprietatea situata in plin centru al Capitalei, pe Calea Victoriei, a fost estimat la peste opt milioane de euro. Prima decizie in caz – 27 nov. 2012: Mihai Toader, fost director al institutiei, condamnat la 6 ani cu executare. Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu scapa de inchisoare. Sentinta pronuntata nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

205 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Mita in flagrant” – Alin Trasculescu
TERMEN DE JUDECATA | 28 OCTOMBRIE 2013

Fostul deputat PDL Alin Trasculescu este acuzat de procurorii DNA ca, in perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, in calitate de deputat si presedinte al Organizatiei PDLVrancea, a pretins de la Mircea Vintilescu, reprezentantul unei societati comerciale, denuntator in cauza, initial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorata la 150.000 euro, pretinzand ca poate sa intermedieze aprobarea unor proiecte de investitii prin PNDI, program gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Pe 4 aprilie 2013, Alin Trasculescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru trafic de influenta, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la spalare a banilor, delapidare si uz de fals.
1827 de zile de la trimiterea in judecata.
Dosarul “Retrocedarile ilegale” – Radu Mazare si Nicusor Constantinescu
TERMEN DE JUDECATA | 29 OCTOMBRIE 2013

O retea din care DNA spune ca face parte primarul Constantei, Radu Mazare, actualul presedinte al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, dar si alte 35 de persoane (angajati ai institutiilor publice, notari, oameni de afaceri, samsari de terenuri etc.) ar fi pagubit statul cu 114 milioane de euro prin retrocedarea ilegala a circa 100 de hectare de teren situat in Constanta.
Procesul a fost suspendat timp de un an si jumatate pentru judecarea unei exceptii de neconstitutionalitate ridicata de avocatii apararii. Judecarea Dosarului s-a reluat in martie 2012 la Curtea de Apel Bucuresti.
655 de zile de la trimiterea in judecata .
Dosarul “Mita la PSD” – Gheorghe Bunea Stancu si Ioan Niculae
TERMEN DE JUDECATA | 30 OCTOMBRIE 2013

Presedintele CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al organizatiei PSD Braila, este acuzat de trafic de influenta pentru 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae pentru campania prezidentiala a lui Mircea Geoana din 2009. O parte din bani au fost platiti prin casa de sondaje INSOMAR, detinuta de S.O. Vantu. In schimbul banilor, Ioan Niculae dorea sa obtina numirea unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei si la societatile nationale Transgaz si Romgaz. Dosarul se rejudeca din decembrie 2012 la Judecatoria Sector 1, dupa ce initial, in mai 2012, a fost retrimis la DNA.

208 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Procurorii CSM” – George Balan si Marcel Sampetru
TERMEN DE JUDECATA | 30 OCTOMBRIE 2013

Seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai, este acuzat de procurorii anticoruptie ca s-a folosit de informatii neautorizate pentru a obtine servicii si bani “ori alte foloase necuvenite”, in timp ce procurorul George Balan, membru al CSM, i-ar fi fost complice, iar procurorul Marcel Sampetru, consilier in CSM, ar fi instigat la infractiunile din dosar. In interceptarile din dosar, cei doi procurori CSM ar fi discutat si ar fi negociate cu unii lideri USL cum ar putea sa ajunga in functiile de conducere la Parchetul General sau DNA. In dosar mai este trimisa in judecata si judecatoarea de la Inalta Curte Georgeta Barbalata, acuzata ca a favorizat infractorul si a divulgat informatii despre pechezitiile DNA.

1671 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Privatizarile strategice” – Codrut Seres si Zsolt Nagy
TERMEN DE JUDECATA | 31 OCTOMBRIE 2013
Fostul ministru PC al Economiei si Comertului, Codrut Seres, si fostul ministru UDMR al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy, au fost acuzati de procurori ca ar fi utilizat pozitiile pe care le ocupau in Guvern pentru a favoriza anumiti concurenti intr-o serie de dosare de privatizare de mare importanta. Anchetatorii sustin ca faptele celor doi demnitari trebuie catalogate drept tradare. Procesul a debutat in mai 2009 si continua in prezent la Inalta Curte (ICCJ).
2699 de zile de la trimiterea in judecata.
Dosarul “Loteria I” – George Copos
TERMEN DE JUDECATA | 31 OCTOMBRIE 2013

Ana Electronic, compania in care Copos este actionar majoritar, a vandut, in 2004, mai multe spatii comerciale catre Loteria Romana. Anchetatorii sustin ca suma incasata oficial a fost mult mai mica decat cea primita in mod real, statul fiind tras pe sfoara cu circa un milion de euro. In 20 mai 2011, instanta a decis restituirea dosarului la DNA. In 28 iulie 2011, recursul DNA impotriva acestei decizii a fost admis si judecata a continuat la Judecatoria Sectorului 2.

– Prima decizie: George Copos a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare. Decizia nu este definitiva.
2700 de zile de la trimiterea in judecata.
Dosarul “Caprioara” – Marian Oprisan
TERMEN DE JUDECATA | 31 OCTOMBRIE 2013

Modul in care a achizitionat, in numele Consiliului Judetean Vrancea, un complex turistice, felul in care a cheltuit banii CJ pentru anumite actiuni de protocol, dar si unele nereguli privind reabilitarea drumurilor comunale l-au adus pe celebrul politician PSD in fata judecatorilor. De mai bine de 5 ani, procesul lui Marian Oprisan treneaza si a fost mutat de mai multe ori de la instantele din Vrancea la din Cluj si invers. In prezent, dosarul se judeca la Judecatoria Cluj-Napoca.
414 de zile de la trimiterea in judecata.
Dosarul “Motorina” – Sorin Blejnar
TERMEN DE JUDECATA | 31 OCTOMBRIE 2013

Fostul presedinte ANAF Sorin Blejnar este judecat in dosarul “Motorina” pentru sprijinire de grup infractional organizat. Potrivit procurorilor DIICOT, Blejnar ar fi blocat orice control sau inspectie fiscala la firmele folosite de membrii acestei grupari, care a initiat un mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru peste 5.000 de tone de motorina cumparata in regim suspensiv si comercializata pe piata interna. Prin aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 22.000.000 lei, reprezentand TVA si accize, sustin procurorii

892 de zile de la trimiterea in judecata .
Dosarul “Zeus 1 (Bani europeni pentru scoli)” – Constantin Nicolescu
TERMEN DE JUDECATA | 4 NOIEMBRIE 2013

Seful CJ Arges, baronul PSD Constantin Nicolescu este acuzat ca a luat mita 60 de mii de euro de la omul de afaceri Cornel Penescu din Pitesti si ca ar fi luat ilegal alte 900 de mii de euro din fonduri europene pentru reabilitarea a patru scoli in judet, lucrarile fiind realizate de compania Zeus SA, o firma de casa a PSD. Nicolescu a si fost arestat preventiv in ianuarie 2011, iar la aflarea deciziei de arest, Nicolescu a lesinat si a fost dus de urgenta la Bucuresti unde a fost operat pe cord deschis. Dosarul s-a judecat timp de aproape doi ani la tribunalul Arges, dar in februarie 2013 a fost mutat la Tribunalul Bucuresti. 28 mai 2013 – Prima decizie: Nicolescu este condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare

2539 de zile de la trimiterea in judecata .
Dosarul “Bunuri din China (Zambaccian I)” – Adrian Nastase
TERMEN DE JUDECATA | 4 NOIEMBRIE 2013

Dosarul in care fostul premier Adrian Nastase este acuzat ca a primit diverse obiecte si contravaloarea unor lucrari de constructie in schimbul numirii si mentinerii in functia de directoare a Inspectoratului de Stat in Constructii a Irinei Jianu a ajuns in instanta in 2006, dar s-a intors la procurori un an si jumatate mai tarziu, din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale. DNA a refacut urmarirea penala si l-a retrimis pe Nastatse in judecata in mai 2010. 30 martie 2012 – Judecatorii ICCJ il achita pe Adrian Nastase de infractiunea de luare de mita, dar il condamna la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru santaj.

1964 de zile de la trimiterea in judecata.
Dosarul „Trafic cu terenuri” – Marinica Cazacu
TERMEN DE JUDECATA | 5 NOIEMBRIE 2013

Fostul prefect PD al judetului Ialomita, Marinica Cazacu, ar fi pus bazele unui mecanism prin care retroceda ilegal terenuri in beneficiul unor apropiati. Dupa cum sustin procurorii, folosindu-se de pozitia sa, demnitarul ar fi pus in posesie cu peste 225 de hectare de teren valoros, cu deschidere la DN2A, unor persoane neindreptatite la acest lucru. In acest mod, Cazacu ar fi produs un prejudiciu de peste sapte milioane de euro Administratiei Domeniilor Statului si unor persoane fizice.

241 de zile de la trimiterea in judecata.
Dosar de campanie – Ion Stan
TERMEN DE JUDECATA | 8 NOIEMBRIE 2013

Deputatul Ion Stan a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta. Procurorii sustin ca, in perioada 12 – 14 noiembrie 2012, deputatul Ion Stan a pretins de la un denuntator, om de afaceri, 130.000 lei, bani destinati pentru achizitionarea combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in campania electorala, precum si pentru achizitionarea unor produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au inceput urmarirea penala fata de deputatul Ion Stan pe 22 noiembrie 2012,

25 de zile de la trimiterea in judecata.
Dosarul “Santaj la Antene” – Sorin Alexandrescu, Dan si Camelia Voiculescu
TERMEN DE JUDECATA | 10 NOIEMBRIE 2013

Sorin Alexandrescu, directorul Antena Grup, este acuzat de procurorii anticoruptie ca l-ar fi santajat si constrans pe administratorul RCS-RDS sa semneze reintroducerea in grila Digi a unor programe ale trustului Intact, sub amenintarea ca altfel va publica o serie de anchete compromitatoare despre relatia RCS-RDS si Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal. In acest dosar au fost trimisi in judecata si Dan Voiculescu si fiica sa Camelia, procurorii sustinand ca cei doi erau la curent cu “stadiul actiunilor infractionale”. Presiunile asupra sistemului judiciar prin intermediul media sunt invocate in premiera de catre procurori in acest dosar.

110 de zile de la trimiterea in judecata .
Dosarul “Judecatoarele de la Tribunalul Bucuresti” – Antonela Costache si Viorica Dinu
TERMEN DE JUDECATA | 11 NOIEMBRIE 2013

Judecatoarele Antonela Costache si Viorica Dinu de la Tribunalul Bucuresti sunt acuzate de procurorii anticoruptie de trafic de influenta si luare de mita, pentru a pune in libertate inculpati acuzati de trafic de droguri, trafic de persoane si coruptie. In cursul lunii ianuarie 2013, grefierul Vasilescu Sorin de la Tribunalul Bucuresti ar fi primit 5.000 de euro de la doi avocati pentru a manipula sistemul informatic de inregistrare a cauzelor penale astfel incat recursul declarat de Dinel Nutu (fost Staicu) impotriva deciziei de mentinere a arestului preventiv sa fie repartizat completului din care faceau parte Viorica Dinu si Antonela Anemary Costache.
485 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Kenya” – Mihail Boldea
TERMEN DE JUDECATA | 13 NOIEMBRIE 2013

Mihail Boldea, deputat UNPR (fost PDL) la data savarsirii faptelor, ar fi capul  unui grup infractional organizat care se ocupa cu inselaciuni imobiliare, fals in inscrisuri si uz de fals, cauzand un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de euro, potrivit procurorilor DIICOT. Dupa declansarea urmaririi penale si a ridicarii imunitatii sale de catre Parlament, in martie 2012, Boldea a fugit din tara si timp de mai multe zile a starnit controverse in presa si discutii intre institutiile statului. Boldea a fost descoperit in Kenya, s-a reintors in tara si a stat in arest preventiv inca de la finele lunii martie 2012. In septembrie 2012 si-a dat demisia din Parlament. Pe 19 aprilie 2013, Curtea de Apel Iasi admite eliberarea lui Boldea din arest, insa acesta nu poate parasi tara.
907 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “2 Mai” – Monica Iacob Ridzi
TERMEN DE JUDECATA | 15 NOIEMBRIE 2013

Cercetarea penala a fost declansata in urma anchetei publicate de Gazeta Sporturilor in 16 iunie 2009, potrivit careia festivitatile organizate de Ministerul Tineretului si Sporturilor (MTS) cu ocazia Zilei Tineretului (2 Mai 2009), care au avut un buget de circa 600.000 de euro, au fost incredintate fara licitatie unor companii private. In 3 mai 2011, fostul ministru a fost trimis in judecata.

159 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Mita la primarie II” – Emilian Francu
TERMEN DE JUDECATA | 15 NOIEMBRIE 2013

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Emilian Valentin Francu (PNL), primar al municipiului Ramnicu Valcea pentru luare de mita, asemanator cazului fostului primar din Ramnic, Mircia Gutau. Procurorii l-au acuzat pe Francu de luare de mita, dupa ce l-ar fi prins in flagrant in timp ce primea mita 50.000 de lei de la administratorul unei firme, arhitectul bucurestean Sorin Dragos Popescu. In urma unui proces rapid (la nici patru luni de la trimiterea in instanta), Francu a fost condamnat in prima instanta de catre Tribunalul Bucuresti la 4 ani de inchisoare cu suspendare, dar, in lipsa unei decizii definitive, s-a reintors la primaria Ramnicu Valcea la finele lunii septembrie.

19 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Fraude la referendum” – Liviu Dragnea
TERMEN DE JUDECATA | 15 NOIEMBRIE 2013

Liviu Dragnea este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012 de demitere a presedintelui Traian Basescu. Potrivit procurorilor anticoruptie, Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudarea votului, printre care votul multiplu, turismul electoral si falsificarea de semnaturi. Scopul acestei actiuni ar fi fost obtinerea unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia. Pe 6 septembrie 2012, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca a inceput urmarirea penala fata de Liviu Dragnea.

2410 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Aparatura medicala pentru penitenciare” – Serban Bradisteanu
TERMEN DE JUDECATA | 20 NOIEMBRIE 2013

Fost senator PSD, dar mult mai celebru pentru abilitatile de chirurg, Serban Bradisteanu este acuzat ca a primit mita patru milioane de euro in conturile unei firme offshore pe care o detine in Insulele Virgine Britanice in schimbul achizitionarii de aparatura medicala supraevaluata si inutila. Prima faza a procesului s-a incheiat, dupa doi ani si jumatate, cu achitarea medicului. Apelul DNA a fost admis de judecatori in decembrie 2010, cand s-a decis rejudecarea procesului. Recursul lui Bradisteanu a fost respins de Inalta Curte. Procesul se rejudeca la TMB.

102 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Gloria Buzau” – Constantin Boscodeala, primarul Buzaului
TERMEN DE JUDECATA | 21 NOIEMBRIE 2013

Constantin Boscodeala, primarul PSD al Municipiului Buzau, este acuzat de procurorii anticoruptie de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata. Concret, Boscodeala este acuzat ca timp de sase ani ar fi acordat unor asociatii sportive, printre care si Fotbal Club Gloria Buzau, in mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local si le-ar fi asigurat folosinta gratuita a Complexului Sportiv Gloria Buzau.

2094 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Achizitii de lux 1” – Mihai Necolaiciuc
TERMEN DE JUDECATA | 27 NOIEMBRIE 2013

In perioada in care era director general al CFR, Mihai Necolaiciuc ar fi ordonat achizitii ilegale in valoare de peste 18 milioane de euro, sustin procurorii DNA. Fostul sef al Cailor Ferate Romane a fugit din tara in 2005 si a fost prins de autoritati patru ani mai tarziu, pe teritoriul Statelor Unite. Procedura de extradare a demarat imediat si pe 20 aprilie 2011 Necolaiciuc a ajuns in Romania. De aproape 5 ani, procesul sau se judeca la Judecatoria Sector 1 – Bucuresti.

667 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Mita de la Cluj” – Sorin Apostu
TERMEN DE JUDECATA | 30 NOIEMBRIE 2013

Sorin Apostu, fostul primar al muncipiului Cluj-Napoca, este acuzat de procurorii DNA de luare de mita in forma continuata. Potrivit procurorilor anticoruptie, Apostu a primit mita in valoare de 94.000 de euro, in 2009-2011, pentru a incheia contracte de salubrizare si de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj, sumele de bani fiind incasate prin cabinetul de avocatura al sotiei sale, invinuita in acelasi dosar.
Prima Sentinta: 25 iulie 2013 – Curtea de Apel Targu Mures il condamna pe fostul primar al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare

45 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Mita contra amendamente in Parlamentul European” – Adrian Severin
TERMEN DE JUDECATA | 30 NOIEMBRIE 2013

Europarlamentarul Adrian Severin a fost trimis in judecata de procurorii DNA, pe 11 septembrie 2013, dupa ce le-a promis ziaristilor Sunday Times ca va face lobby la Parlamentul European contra cost. In rechizitoriu se arata ca in perioada decembrie 2010 – martie 2011 Adrian Severin, in calitate de membru in Parlamentul European, a acceptat promisiunea a doua persoane de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, si pe de alta parte s-a angajat sa voteze impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care cele doua persoane pretindeau ca o sustin.

1787 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “I.C.A.” – Dan Voiculescu
TERMEN DE JUDECATA | 30 NOIEMBRIE 2013

3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa au fost cumparate de Dan Voiculescu la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real, sustin procurorii. O urmarire penala in timp record (cateva luni) a dus la trimiterea in judecata a 13 persoane. Dupa trei termene la Tribunalul Bucuresti, procesul s-a mutat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a debutat cu sapte amanari. Timp de aproape 9 luni de zile (iunie 2012 – februarie 2013), Voiculescu a jucat “alba-neagra” cu functia sa de parlamentar dupa ce a demisionat din senat, a fost reales si apoi a demisionat din nou. In acest timp, dosarul sau a fost plimbat de mai mutle ori de la Inalta Curte la tribunal si inapoi.
UPDATE 26 septembrie 2013: Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi civile de catre Tribunalul Bucuresti. Sentinta nu este definitiva.

52 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Locuinta de la MApN” – Corneliu Dobritoiu
TERMEN DE JUDECATA | 30 NOIEMBRIE 2013

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a fost trimis in judecata de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) intr-un dosar privind cumpararea unor locuinte de serviciu in baza unor declaratii false. Potrivit rechizitoriului citat de Mediafax, Dobritoiu a cerut o casa cu patru camere de la MApN pe motiv ca statea cu parintii si are doi copii. Procurorii sustin ca fostul ministru al Apararii a inchiriat si apoi a cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale.
485 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul “Transformatorul” – Relu Fenechiu
TERMEN DE JUDECATA | 30 NOIEMBRIE 2013

Transformatoare si echipamente electrice din anii ’70-’80, vandute de firmele liberalului Relu Fenechiu la preturi de produse noi catre Electrica Moldova intre anii 2002 si 2005. Un prejudiciu estimat de procurori la peste 7,5 milioane de lei. Asa arata in esenta dosarul “Transformatorul” in care procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Relu Fenechiu pentru complicitate la abuz in serviciu, alaturi de alti inculpati, printre care si fosti directori ai Electrica Moldova. DNA a trimis dosarul la Inalta Curte pe 28 iunie 2012, iar primul termen s-a judecat pe 14 noiembrie. Prima decizie: 12 iulie 2013 – Curtea Suprema il condamna pe Fenechiu la 5 ani cu executare. Fenechiul devine primul ministru roman din istorie condamnat in timp ce era in functie.
2605 de zile de la trimiterea in judecata
Dosarul „Rompetrol” – Dinu Patriciu
TERMEN DE JUDECATA | 31 DECEMBRIE 2013

Unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri autohtoni, politician important, chiar daca nu detine nicio functie importanta in PNL, patron al unuia dintre cele mai importante grupuri media, Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in 2006 pentru sapte capete de acuzare, printre care delapidare, spalare de bani, asociere pentru savarsirea de infractiuni si manipularea pietei de capital.
Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatii apararii. Procesul s-a reluat in septembrie 2011, dupa un an de pauza. 28 august 2012 – Instanta il achita pe Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol. Sentinta nu este definitiva, iar procurorii au facut apel la Curtea de Apel Bucuresti.

60 de zile de la trimiterea in judecata
Dosar de coruptie “Lucrari fictive la Beius” – deputatul liberal Costin Gheorghe
TERMEN DE JUDECATA | 20 IANUARIE 2014

Fostul viceprimar al localitatii Beius, actualmente deputat PNL, Costin Gheorghe este acuzat de procurorii anticoruptie de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, fals in declaratii, fals intelectual si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Costin Gheorghe, fostul primar si un alt fost viceprimar sunt acuzati ca, in calitate de lideri ai administratiei locale, ar fi favorizat firma Top Construct Group si ar fi semnat plati pentru lucrari fictive realizate de compania in cauza.

Dosar finalizat in 1996 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Valiza” – George Becali
SENTINTA DEFINITIVA: Condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare

Celebrul finantator al Stelei si actual europarlamentar PRM este acuzat de dare de mita pentru ca, in mai 2008, ar fi incercat sa-i stimuleze cu 1,7 milioane de euro pe jucatorii de la Universitatea Cluj pentru ca acestia sa castige meciul cu CFR Cluj de care depindea deciderea campioanei Romaniei la fotbal. Becali mai este invinuit si ca, in 2006, le-ar fi oferit jucatorilor Gloriei Bistrita cate 5.000 de euro in cazul unui egal, respectiv cate 10.000 de euro in cazul unei victorii intr-un meci pe care urmau sa-l dispute cu Rapid. Pe 17 aprilie 2012, judecatorii ICCJ decid achitarea lui Gigi Becali si a celorlalti inculpati in dosarul Valiza. Sentinta nu este definitiva si a fost atacata cu recurs de catre procurori.
Sentinte:
– pe 17 aprilie 2012, judecatorii ICCJ decid achitarea lui Gigi Becali si a celorlalti inculpati in dosarul Valiza. Sentinta nu este definitiva si a fost atacata cu recurs de catre procurori.
– pe 4 iunie 2013, George Becali a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare. Decizia este definitiva si a fost luata in unanimitate de catre toti judecatorii din Completul de 5 al Curtii Supreme.

Dosar finalizat in 2557 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Horea 46” – Cristian Anghel
SENTINTA DEFINITIVA: Doi ani si sase luni de inchisoare cu executare

Primarul in exercitiu al municipiului Baia Mare a fost condamnat, in 2010, la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu. El a fost acuzat ca a cumparat, in numele Primariei, o cladire la un pret supraevaluat, pagubind in acest fel bugetul local cu aproape 400.000 de euro. Dupa ce a petrecut zece luni dupa gratii, edilul a fost eliberat conditionat.

Dosar finalizat in 2897 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Romsilva” – Ion Dumitru
SENTINTA DEFINITIVA: Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a achitat pe toti cei opt inculpati in doua randuri (in februarie si septembrie 2009), ultima hotarare fiind irevocabila.

Senatorul PSD Ion Dumitru a fost, pana in decembrie 2004, director al Regiei Romsilva. Potrivit procurorilor, in vara lui 2004, institutia pe care o conducea ar fi achizitionat marfuri in valoare de 16 miliarde de lei vechi cu o suma de circa sapte ori mai mare. Desi acuzarea a sustinut ca Ion Dumitru si ceilalti sapte inculpati au prejudiciat Regia cu 100 de miliarde de lei vechi, toti acuzatii au fost achitati definitiv, in 2009,de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Dosar finalizat in 2774 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Stramutati de lux” – Ionel Mantog
SENTINTA DEFINITIVA: Condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

Acuzat ca si-a construit o vila cu banii luati pe trei cocioabe cumparate strategic chiar pe locul unde urma sa inceapa o exploatare de lignit compania la care lucra, fostul secretar de stat PD Ionel Mantog a fost trimis in judecata in 2006. In aprilie 2011, Ionel Mantog a fost condamnat la un an si opt luni de inchisoare cu suspendare. In noiembrie 2011, sentinta este confirmata de Curtea de Apel Alba Iulia. Sentinta poate fi atacata cu recurs. Pe 9 iulie, ICCJ decide condamnarea lui Ionel Mantiog si a lui Ion Vulpe la 5 ani de cinhisoare cu executare. Definitiv.
Dosar finalizat in 1858 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Spaga in numele fiului” – Paul Pacuraru
SENTINTA DEFINITIVA: Cei doi inculpati au fost achitati

Un troc pe banii statului (o numire preferentiala intr-un post public in schimbul obtinerii unor contracte cu statul pentru firma fiului sau, dupa cum sustin procurorii) i-au adus fostului ministru Paul Pacuraru un proces pentru luare de mita. In dosar este judecat si actualul deputat de Gorj, Dan Ilie Morega, ales din partea PNL, ca mituitor. In 3 mai 2011, cei doi inculpati au fost achitati in prima faza a procesului. In 19 decembrie 2011, cei doi au fost achitati definitiv.
Dosar finalizat in 2668 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Mita la Primarie” – Mircia Gutau
SENTINTA DEFINITIVA: Cei doi inculpati sunt condamnati la cate trei ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Cercetarea penala a fost declansata de denuntul mituitorului. Conform declaratiilor acestuia, Mircia Gutau si subalternul sau, viceprimarul Nicolae Dicu, ar fi cerut, in perioada aprilie – iulie 2006, suma de 50.000 de euro de la omul de afaceri Constantin „Crinu” Popescu pentru a-l ajuta sa obtina un certificat de urbanism. Viceprimarul Dicu a primit 25.000 de euro din total, din care 20.000 de euro in 6 iulie 2006, cand a si fost surprins in flagrant delict de catre procurori.

Dosar finalizat in 2164 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul „Mita la LPF” – Dumitru Dragomir
SENTINTA DEFINITIVA: Dumitru Dragomir si ceilalti inculpati sunt achitati definitiv si irevocabil – decizie ICCJ, 22 octombrie 2012

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, este acuzat ca a primit mita, in 2001, un teren de 350 mp in Bucuresti pentru a cumpara, in numele LPF, un teren si o constructie nefinalizata, ambele supraevaluate. Mituitorul este, sustin procurorii, fostul fotbalist Gino Iorgulescu. La data comiterii faptei, Dragomir era deputat PRM de Valcea. In prima instanta, Tribunalul Bucuresti i-a achitat pe toti inculpatii. Si apelul DNA a fost respins, in noiembrie 2011. Pe 22 octombrie 2012, ICCJ respinge recursul DNA si ii achita definitiv pe Dumitru Dragomir si ceilalti inculpati.

Dosar finalizat in 3492 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosar de trafic de influenta – Vasile Duta
SENTINTA DEFINITIVA: Inculpatul a primit o sentinta definitiva de 5 ani de inchisoare cu executare. Ultima cale de atac: contestatia in anulare.

Senator PSD in perioada 2000-2004, Vasile Duta a fost acuzat ca a primit bani si bunuri (inclusiv un Mercedes ML in valoare de aproape 40.000 de euro) in schimbul unor interventii pe langa diverse institutii ale statului. De influenta sa au beneficiat (sau nu) oameni de afaceri sau infractori de rand. Dupa mai bine de jumatate de deceniu, procesul s-a soldat cu o condamnare definitiva la cinci ani de inchisoare.

Dosar finalizat in 1858 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Matusa Tamara” – Adrian Nastase
SENTINTA DEFINITIVA: Adrian Nastase si ceilalti inculpati in dosarul “Matusa Tamara” sunt achitati de catre instanta suprema

Fostul premier este acuzat ca, in 2000, l-a numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii de Bani pe Ioan Melinescu. Drept rasplata, acesta urma sa distruga un dosar care privea o depunere bancara suspecta de 400.000 de dolari realizata de Dana Nastase. In decembrie 2011, cei trei inculpati au fost achitati. DNA a facut recurs. Pe 3 septembrie 2012, ICCJ decide defintiv achitarea lui Adrian Nastase si ceilalti inculpati in dosarul “Matusa Tamara”

Dosar finalizat in 2462 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul „Fabrica de zahar” – Gheorghe Falca
SENTINTA DEFINITIVA: Primarul Gheorghe Falca este achitat de judecatorii ICCJ

Primarul Aradului e acuzat ca a primit mita sub forma unui schimb imobiliar mai mult decat avantajos (o vila pentru un apartament la bloc) pentru a-i ajuta pe doi oameni de afaceri sa obtina un teren din domeniul public al municipiului la un pret de peste trei ori mai mic decat cel real. Prima decizie – 22 mai 2012 – Tribunalul Alba decide achitarea lui Gheorghe Falca si a celorlalti inculpati in dosar. Pe 28 ianuarie Curtea de Apel Alba mentine decizia din prima instanta si respinge apelul DNA. Decizia nu este definitiva si va fi atacata cu recurs.
UPDATE: Pe 17 iunie 2013 judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins recursul procurorilor DNA si au dispus achitarea primarului Gheorghe Falca.

Dosar finalizat in 2026 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Trofeul calitatii” – Adrian Nastase
SENTINTA DEFINITIVA: Adrian Nastase a primit condamnare de 2 ani de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi

Fostul premier Adrian Nastase este acuzat de DNA ca, in 2004, a camuflat strangerea de fonduri pentru campania sa electorala prin initierea unui simpozion. Manifestarea “Trofeul calitatii in constructii” a fost organizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii, iar taxele de participare incasate (peste 1,6 milioane de euro) au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiatii familiei Nastase. De aici, banii au plecat, mai departe, spre o firma care a prestat diverse servicii in campania prezidentiala a liderului social-democrat. Pe 29 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv si irevocabil la doi ani de inchisoare cu executare.
Dosar finalizat in 2782 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Armele de vanatoare” – Serban Mihailescu
SENTINTA DEFINITIVA: Serban Mihailescu a fost achitat definitiv in acest dosar

Ancheta a fost declansata in urma denuntului fostului consilier personal al lui Serban Mihailescu, Fanel Pavalache (arestat in 2002 si condanmnat in 2004 la sase ani de inchisoare pentru coruptie). Potrivit acestuia, la 22 octombrie 2001, Petru Serban Mihailescu i-a cerut 11 arme de vanatoare, in schimbul mentinerii sale in functie. In decembrie 2011, Serban Mihailescu a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare. Pe 11 iunie 2012, completul de 5 judecatori de la ICCJ l-a achitat definitiv pe senatorul Serban Mihailescu.
Dosar finalizat in 1334 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Mita de la PIC” – Antonie Solomon
SENTINTA DEFINITIVA: Antonie Solomon si Cornel Penescu au fost condamnati la cate 3 ani de inchisoare cu executare fiecare pe 20 septembrie 2013

Fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, este acuzat ca ar fi primit 50.000 de euro mita de la Cornel Penescu, unul dintre proprietarii lantulului de hipermarketuri PIC. Banii ar fi fost platiti pentru a elibera autorizatia de constructie pentru un magazin PIC in Craiova, pe un teren aflat in litigiu, si pentru a conecta noul hipermarket la reteaua publica de transport in comun. Edilul a petrecut sase luni in arest preventiv, in perioada martie-septembrie 2010. Decizie finala – 20 septembrie 2013 – Antonie Solomon si Cornel Penescu au fost condamnati la cate 3 ani de inchisoare cu executare fiecare pe 20 septembrie 2013. sentinta este definitiva

Dosar finalizat in 3466 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosar de luare de mita – Nicolae Mischie
SENTINTA DEFINITIVA: Mischie a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, a fost acuzati de procurori ca ar fi primit mita in valoare de mai multe sute de mii de euro, sub forma de masini, mobilier, aparatura electrocasnica sau lucrari de constructii, de la un om de afaceri pe care l-ar fi ajutat sa obtina contracte publice preferentiale. Initial, Mischie a fost condamnat la patru ani de inchisoare de Tribunalul Gorj, decizie confimata apoi de Curtea de Apel Timisoara. Sentinta DEFINITIVA a venit de la Inalta Curte, pe 18 martie 2013 – Mischie a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare.
Dosar finalizat in 1416 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Voicu” – Catalin Voicu
SENTINTA DEFINITIVA: Condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare

Senatorul PSD Catalin Voicu este acuzat ca ar fi primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune). Pe 1 iunie 2012 Catalin Voicu a fost condamnat, in prima instanta, condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. Pe 22 aprilie 2012, la 1060 de zile de la trimiterea in judecata, Voicu a fost condamnat definitiv la  7 ani de inchisoare cu executare.
Dosar finalizat in 1537 zile de la inceperea urmaririi penale
Dosarul “Palinca si caltabosi” – Decebal Traian Remes si Ioan Muresan
SENTINTA DEFINITIVA: Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan sunt condamnati la cate 3 ani de inchisoare cu executare. – 25 februarie 2012, sentinta ICCJ

Dosarul a fost deschis prin autodenuntul unuia dintre co-inculpati (Gheorghe Ciorba). Acesta le-a dezvaluit procurorilor ca, pe 13 septembrie şi 23 septembrie 2007, i-a dat lui Decebal Traian Remes produse alimentare (carnati si palinca) in valoare de 1.500 lei si suma de 15.000 Euro, prin intermediul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Muresan, in scopul favorizarii firmei Construct Europromt SRL Certeze la castigarea a doua licitatii publice. Decizia finala si definitiva – 25 feb. 2013: Fostii ministri Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan, condamnati definitiv la cate 3 ani de inchisoare cu executare.

Dacă doriţi să lecturaţi întregul dosar al vreunui infractor accesaţi HotNews.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: