Lady Harvard şi fuga de răspundere. Ministrul Ioana Petrescu a preluat metehnele politrucilor

Domnişoara Ioana Petrescu a fost instalată cu mare entuziasm de premierul Victor Ponta în respectabila şi importanta funcţie de ministru al Finanţelor Publice. Iar argumentul că Ioana Petrescu este absolventă a faimoasei universităţi americane Harvard şi profesoară asistent la o facultate din Universitatea Maryland a închis gura „baliverniştilor”. Cotidianul naţional PUTEREA nu s-a numărat printre detractorii domnişoarei Ioana Petrescu. Fără dovezi palpabile am fi fost uşor de catalogat drept cârcotaşii de serviciu. De aceea, pentru a nu fi acuzaţi de rea-credinţă, am decis să purtăm un dialog instituţional, pe teme bine definite şi stăpânite de „Lady Harvard”: încasări la bugetul de stat. În februarie am fost anunţaţi de şeful ANAF, Gelu Diaconu, că planul la încasări pe ianuarie 2014 a fost depăşit cu 6,5%, iar graţie inspectorilor de la Antifraudă s-a redus evaziunea fiscală. Diaconu ne-a mai spus că, faţă de ianuarie 2013, ANAF a colectat în ianuarie 2014 cu 13,25% mai mult. Acesta să fie adevărul? Nu, Lady Harvard!

 Lady Harvard şi fuga de răspundere. Ministrul Ioana Petrescu a preluat metehnele politrucilor

Şcolită în engleză la Harvard, ministrul Ioana Petrescu se angajează în română să slujească ţara

Minciună cu acte ministeriale

Colectarea de la societăţile comerciale la Bugetul de stat este împărţită în două capitole distincte: Marii contribuabili şi ceilalţi. Per total, colectarea la Buget a înregistrat, într-adevăr, depăşirea de plan de 6,5%, dar performanţa s-a datorat Departamentului Mari Contribuabili, care a adus cu 12% mai mulţi bani decât îşi programase!
De ce este o minciună ce a declarat Gelu Diaconu: pentru că Marii contribuabili este un departament subordonat direct ministrului Finanţelor şi nu răspunde în faţa şefului ANAF.
Practic, comunicatul ANAF este mincinos. De fapt, departamentele subordonate direct ANAF au înregistrat o neîmplinire de plan de 5,5% pe luna ianuarie şi nici o reducere a evaziunii fiscale. Adică mult trâmbiţata reorganizare ANAF este un mare fâs!
Pentru a evita un alt comunicat ANAF nereal şi pe luna februarie, am solicitat ministrului Ioana Petrescu să ne răspundă la întrebările din facsimilul ataşat acestui articol. După cum se observă din facsimil, am transmis întrebările luni, 10 martie 2014, iar Biroul de presă al Ministerului Finanţelor ne-a confirmat primirea adresei noastre. La data trimiterii cotidianului PUTEREA la tipar, miercuri, 19 martie 2014, ora 20.30, ministrul instruit la Harvard nu ne-a onorat cu răspunsul domniei-sale, deşi nu ar fi avut nevoie de mai mult de două ore pentru a-l formula. Refuzăm să credem că acest obicei de a fugi de răspundere a fost deprins de domnişoara Ioana Petrescu în aulele celebrelor universităţi americane Harvard şi Maryland.

Adevăratul calcul

Ce vrem să demonstrăm cu întrebările noastre? Că fără corecţiile privind indicele inflaţiei şi diferenţa de curs valutar, sumele încasate la bugetul de stat sunt, de fapt, o minciună gogonată, o nerealizare de plan ascunsă grosolan! Ca să nu mai vorbim de modul cum şi de către cine se decide valoarea nominală a planului la încasări! În definirea sumei totale se ia în considerare diminuarea evaziunii fiscale? Aşa ar fi normal, pentru că atât colectarea, cât şi reducerea furtului de TVA şi al altor taxe este obligaţia aceloraşi inspectori ANAF coordonaţi de Gelu Diaconu, sub bagheta ministrului Finanţelor. Desigur, domnişoara Ioana Petrescu nu se face vinovată de modul în care a fost conceput planul de încasări la Bugetul de stat pe 2014, dar acum se află la butoane şi ne poate spune ce măsuri urgente doreşte să instituie pentru ca evaziunea să scadă şi, implicit, veniturile să crească.

Curajul de a modifica o ţintă

„Onorabilul” şef al ANAF Sorin Blejnar a fost destituit de premierul Mihai Răzvan Ungureanu pentru nereuşita diminuării măcar cu doar câteva procente a evaziunii fiscale, care ar fi însemnat însă, în valoare absolută, venituri de câteva miliarde de euro la Buget. Adică MRU i-a dat o ţintă lui Blejnar, şi din cauza faptului că „onorabilul” nu a fost în stare să o atingă a fost eliminat de la şefia ANAF!
De ce, astăzi, domnişoara ministru Ioana Petrescu nu pune problema colectării şi reducerii evaziunii la fel cum a făcut-o MRU? De ce nu-i dă o ţintă precisă preşedintelui ANAF, Gelu Diaconu, care îi este direct subordonat, după ce îi explică între patru ochi cum să procedeze conform teoriilor hardvardiene? Vă lăsăm pe dumneavoastră să răspundeţi la această întrebare extrem de simplă, dar care ridică o problematică fundamentală pentru Bugetul de stat. Înainte de a răspunde, precizăm că Gelu Diaconu este secretar de stat şi nu poate fi destituit decât de premierul Victor Ponta. Iar Ponta nu conteneşte să îl laude pe Diaconu pentru „faptele de arme” ce se dovedesc desprinse parcă din filmul satiric turnat pe vremea lui Ceuşescu „Secretul armei Secrete”, unde omul rău este tot un Diaconu, în care tunul inventat de „Rege” trăgea în… spate!

 Lady Harvard şi fuga de răspundere. Ministrul Ioana Petrescu a preluat metehnele politrucilor

Gelu Diaconu, şeful ANAF, o nucă foarte tare pentru Lady Harvard

Permisiunea lui Gelu Diaconu

Ar fi magistral ca domnişoara ministru Petrescu să pună în practică ce a învăţat la Harvard. Desigur, noi nefiind naivi, suntem conşienţi de faptul că, pentru a pune în practică un astfel de demers, ea are nevoie de permisiunea lui Gelu Diaconu şi a reţelelor de evaziune care bagă „bani frumoşi” în buzunarele unor membri ai Executivului Ponta şi ale unor deputaţi PSD, PC, UNPR şi UDMR! Rămâne de văzut cine va primi cartonaşul roşu, dacă se va pune problema, din partea premierului Ponta: Diaconu sau Petrescu?

Demagogia unei domnişoare

Lady Harvard ne spune că şi-a împlinit visul american. Bravo ei! Dar ce vină avem noi, românii, că suntem conduşi de oameni care nu ştiu să pună în practică metodele învăţate la şcoli celebre? Ce rost mai are să se laude cu un CV pompos – din care lipsesc primii 20 de ani din viaţă – dacă, odată ajunsă într-o funcţie înaltă, Petrescu preia imediat metehnele predecesorilor şcoliţi pe uliţele româneşti? Vorbim despre ascunderea mizeriei sub covorul din sufragerie.
Domnişoara Ioana Petrescu se declară fan al accizei suplimentare la carburant – idee a condamnatului Fenechiu, preluată fără ezitare de prim-ministrul Victor Ponta, în disperare de încasări ce nu mai vin. Or, acciza este cea mai sigură taxă; ea nu poate fi evitată. Pe de altă parte, Lady Harvard ne spune că avem prea multe taxe – peste 200 – şi că s-a hotărât să le contabilizeze. Ea mai susţine că ar trebui să ne plătim „din conştiinţă” dările, de parcă n-ar şti că în România oamenii mor la coadă la Taxe şi Impozite, în marea lor majoritate conformându-se voluntar – iar interminabilele cozi stau mărturie.
Totodată, noul ministru al Finanţelor nu susţine reducerea TVA de 24%, considerând că nu a venit vremea relaxării fiscale pentru societăţile comerciale. Să nu ştie domnişoara din fruntea Finanţelor că evaziunea fiscală, pe care o consideră crescută, este produsă de uriaşul procent de 24%? Matematica este aceeaşi peste tot, chiar şi la Harvard: la un milion de euro, escrocii protejaţi de inspectorii ANAF „ascund” 240.000 de euro! Iar cu un sfert de milion de euro câştigat fără efort, cumperi orice controlor fiscal.
O mostră de demagogie tipică liderilor politici dâmboviţeni a fost etalată de Lady Harvard într-o emisune tv cu un moderator nepermis de blând:
„Vrem să existe un respect pentru banul public. Oamenii trebuie să aibă încredere că banii pe care îi dau la stat vor contribui la construirea de şcoli, instituţii, nu la umplerea buzunarului cuiva. Nu se vor introduce măsuri gen amnistia fiscală, nu vrem rezultate pentru o lună, două, ci pe următorii ani. Evaziunea fiscală este foarte crescută în România. (…) Nu pot spune care o să fie gradul de colectare a TVA, pentru că, aşa cum spuneam, trebuie pus accent pe conformarea voluntară. Am fost uimită, când m-am întors în ţară, după 14 ani, de numărul mare de oameni la graniţa cu sărăcia. În America nu există atâţia oameni vârstnici care să fie pe străzi, fie că vând diverse produse, fie că sunt cerşetori. Sper ca numărul acestora să se diminueze”. No comment!

Petrescu şi filmul ireal

Dacă tot vorbim de vise, descoperim cu mâhnire că domnişoara ministru Ioana Petrescu nu doreşte să vadă împlinit un vis al jurnaliştilor: la întrebările adresate instituţiilor statului să primim cu celeritate răspunsuri, cu date reale din partea conducătorilor plătiţi din bani publici, şi nu după 30 de zile, în fraze fără substanţă şi care acoperă adevărul.
Lady Harvard pare că joacă în alt film şi, mai mult, l-a devansat pe Nemuritorul Sergiu. Ea nu numai că semnează scenariul, imaginea, sunetul şi regia, ci joacă în toate rolurile! Iar spre deziluzia poporului pe care îl căinează, Lady Harvard este… unicul spectator al fimului său turnat pe bani publici la Ministerul Finanţelor.
În speranţa că preşedintele jucător Traian Băsescu nu o să ne ceară prin tribunale drepturi de autor, îl plagiem fără plăcere, cu o uşoară lehamite: Să-ţi fie ruşine, Ioana Petrescu!

P.S.: CV domnişoarei ministru Ioana Petrescu îl puteţi studia aici: http://gov.ro/ro/guvernul/cabinetul-de-ministri/ministrul-finantelor-publice

Citeşte AICI Intrebari PUTEREA către Lady Harvard MF 10 martie 2014

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: