Rechizitoriul DNA, EPISODUL 4. STENOGRAME cu judele Elena Rovenţa speriată de moarte

La data de 16.05.2014, BORZA MONICA ANGELA şi judecătoarea ROVENŢA ELENA s-au întâlnit în zona magazinului Victoria, din Bucureşti, unde au discutat despre împrejurările remiterii sumei de 5.000 euro, primiţi, în data de 10.12.2013, cu titlu de mită. Astfel, în momentul în care lichidatorul BORZA MONICA ANGELA i-a relatat că reprezentanţii S.C. BAUMAISTER S.A. şi S.C. ACTIV CONSTRUCTII INDUSTRIALE S.R.L. ar intenţiona să reclame infracţiunea de corupţie săvârşită, ROVENŢA ELENA nu a negat primirea acestei sume de bani, în schimb, i-a reproşat lichidatorului că ar fi spus reprezentantului acelor societăţi că i s-a dat ei suma de 5.000 euro, implicând-o în „chestia asta” şi exprimându-şi temerea asupra consecinţelor penale pe care le-ar putea suporta.

judecator roventa

Judecătorul Elena Rovenţa se jura în faţa jurnaliştilor că nu a comis nicio faptă penală. Stenogramele arată faţa hâdă a Justiţie române administrată de magistraţi corupţi care în final ajung să fie “plimaţi” cu duba Poliţiei ca ultimi “manglitori”

„ROVENŢA ELENA: Păi, de ce, doamnă, m-aţi băgat în chestia asta? Păi, cum… Da’ dumneavoastră i-aţi spus…?

BORZA MONICA ANGELA: Da’ eu nu v-am băgat…

ROVENŢA ELENA: Păi, dumneavoastră i-aţi spus că… că mi-aţi dat …[neinteligibil]…

BORZA MONICA ANGELA: Cum?

ROVENŢA ELENA: Păi şi cum? Dumneavoastră i-aţi cerut?

BORZA MONICA ANGELA: Nu! Cum să-i cer eu? Eu nu i-am cerut lui.

ROVENŢA ELENA: Doamnă, a… m-aţi nenorocit! După ce că eram… am avut azi nu ştiu ce… După, ce mai facem? Dacă …[neinteligibil]… Păi… Doamnă, da’ cum aţi făcut asta? Aţi venit la… asta a fost… Păi, cine mai este, cine mai era?”

În acest sens, deşi atitudinea onestă pe care ar fi trebuit s-o adopte judecătoarea presupunea o negare fermă a primirii unei astfel de sume şi cu un astfel de titlu, aceasta s-a interesat mai întâi de contextul în care a avut loc discuţia dintre lichidator şi reprezentantul societăţilor pe care le judeca, reiterând acelaşi aspect al reproşării lichidatorului a devoalării numelui său.

„ROVENŢA ELENA: Doamnă …[neinteligibil]… Doamnă, m-aţi nenorocit! Şi dacă vă spune că …[neinteligibil]… Vă daţi seama că …[neinteligibil]…

BORZA MONICA ANGELA: Da’ eu ce să fac? De unde să ştiu eu că el e aşa nenorocit?

ROVENŢA ELENA: Păi, da’… păi, dacă dumneavoastră aţi vorbit…ă… vă ref… vă referiţi la mine?

BORZA MONICA ANGELA: Nu, el a… el a… el a… venit.

ROVENŢA ELENA: A venit şi cred că v-a înregistrat! Păi, dacă dumneavoastră i-oţi fi spus de mine? Păi, eu am spus să vorbiţi de mine? Aţi văzut? Păi, doamnă, pe mine mă nenorociţi cu chestia asta! Vă daţi seama, doamnă …[neinteligibil]…? Vă daţi seama? Şi nu mai am nici când să …[neinteligibil]… Păi, cum aţi putut …[neinteligibil]… numele meu?

BORZA MONICA ANGELA: Da’ cine …[neinteligibil]…a ştiut că-i aşa?

ROVENŢA ELENA: Păi, da, da’… da’ de ce vorbiţi?”

În urma impactului emoţional puternic al situaţiei în care se afla judecătoarea ROVENŢA ELENA a realizat posibilitatea ca reprezentantul acestor societăţi să fi înregistrat convorbirile purtate cu lichidatorul şi consecinţele folosirii numelui său în contextul infracţional menţionat.

„ROVENŢA ELENA: Păi, atunci când v-a dat? Sau nu v-a dat? V-a dat ceva?

BORZA MONICA ANGELA: Cinci mii de euro.

ROVENŢA ELENA: V-a dat? …[neinteligibil]… V-a dat cineva ceva aşa?

BORZA MONICA ANGELA: Da.”

Pe parcursul discuţiilor purtate în mediul ambiental, conştientizând riscul de a fi înregistrată de către BORZA MONICA ANGELA, judecătoarea a încercat să se disculpe, susţinând că nu a primit nicio sumă de bani, atitudine care a oscilat de la a nu nega iniţial primirea sumei de bani şi până la aluzia că lichidatorul ar trebui să-şi asume întreaga responsabilitate.

ROVENŢA ELENA: Deci, doamnă… deci …[neinteligibil]… Doamnă! Şi dumneavoastră ce-aţi spus când v-a-ntrebat? Aţi spus ceva de mine?

BORZA MONICA ANGELA: N-am spus nimica!

ROVENŢA ELENA: Păi, nu! Da’ dacă pe înregistrare… dacă vă duceţi şi vorbiţi în birou?”

Din conţinutul aceleiaşi convorbiri, rezultă că BORZA MONICA ANGELA a informat-o pe judecătoare că STANCIU ION, în urma primirii cu titlu de mită a unei sume de bani, de la reprezentanţii aceloraşi societăţi comerciale lua în considerare, în împrejurări asemănătoare, restituirea sumei pe care a acceptat-o, ROVENŢA ELENA a susţinut, uimită, că acest fapt nu ar fi trebuit să se întâmple.

În vederea preconstituirii de probe în favoarea sa, ROVENŢA ELENA i-a pretins lichidatorului BORZA MONICA ANGELA s-a afirme, în situaţia unei investigaţii penale, că nu i-a fost remisă nicio sumă de bani sau că suma reprezintă onorariul său de lichidator.

„ROVENŢA ELENA: Îi spuneţi “Asta mi-a dat pentru onorariu!”, Nu, da’ nu recunoaşteţi!” Domn’e..” el a zis că…

BORZA MONICA ANGELA: Păi, eu nu recunosc, da’ eu de asta vreau să văd ce a făcut nemernicul că a venit cu un tupeu, ştiţi?

ROVENŢA ELENA: A, zi “Da’ când mi i-ai dat, domn’e? Mi-ai dat mie pentru aşa ceva? Mi-ai dat… mie… am spus că discutăm după ce se …[neinteligibil]… că am onorarii că discutăm după …[neinteligibil]…”. Dar dacă dumneavoastră aţi spus ceva …[neinteligibil]… dumneavoastră aţi spus şi aţi vorbit cu el acum e clar că …[neinteligibil]… şi poate că v-a înregistrat şi de asta vă ameninţă ca să vă prindă! Dumneavoastră ce i-aţi spus când v-a ameninţat? “Domn’e, n-am făcut nimic!” Ce i-ați spus?”

Interesul judecătoarei ROVENŢA ELENA pentru dosarele nr.19950/3/2013 şi nr. 41848/3/2012/a1 este evident şi reiese din conţinutul convorbirii telefonice purtate în data de 23.12.2013, între magistrat şi fiica sa. Astfel, la ora 21:25:47, ROVENŢA ELENA i-a cerut fiicei sale „ANDREEA” să verifice portalul Tribunalului Bucureşti pentru a constata dacă soluţiile dispuse au fost implementate în sistemul e-cris.

Cu privire la dosarul nr. 41848/3/2012/a1, înregistrat la 08.05.2013, având ca obiect o contestaţie la tabelul preliminar al creanţelor, părţi S.C. SIGUR INDUSTRIAL CONSTRUCT S.R.L. (fostă BAUMAISTER S.A), prin ACTIV LICHIDATOR IPURL, S.C. ACTIV CONSTRUCŢII INDUSTRIALE S.RL. prin administrator judiciar RTZ&PARTNERS FILIALA ALBA – intimat, S.C. CRAWFORD NAPA S.R.L., S.C. ASA CONS TOMANIA S.R.L. şi S.C. HISTRIA INTERNAŢIONAL S.R.L. – intervenienţi în numele altei persoane, cu termene de judecată la 05, 19 şi 23 decembrie 2013.

La termenul din 05.12.2013, completul C8, format din judecătoarea ROVENŢA ELENA, a dispus amânarea cauzei pentru a se lua la cunoştinţă de înscrisurile comunicate, la termenul din 19.12.2013 a amânat pronunţarea pentru data de 23.12.2013, iar la data respectivă, prin hotărârea nr. 11178/2013 a dispus: „admite în parte contestaţia formulată de S.C. SIGUR INDUSTRIAL CONSTRUCT S.R.L. – în insolvenţă la tabelul preliminar al creanţelor debitoarei ACTIV CONSTRUCŢII INDUSTRIALE S.R.L. Dispune înscrierea în tabel a creditorilor S.C. SIGUR INDUSTRIAL CONSTRUCT S.R.L. (fostă BAUMAISTER CONSTRUCŢII CIVILE S.R.L.), cu o creanţă în cuantum de 32.138.094,28, compusă din 28.953.238, 32 lei debit principal şi 3.184.855,96 lei contravaloare penalităţi, certă, lichidă şi exigibilă”.

Referitor la dosarul nr. 19950/3/2013, înregistrat la 30.05.2013, având ca obiect acţiunea în anulare a convenţiei nr. 479/23.11.2013, părţi RTZ&PARTNERS – filiala Alba SPRL – reclamant, S.C. ACTIV CONSTRUCŢII INDUSTRIALE S.R.L, prin curator special S.C. AETERNITAS CONSULT&CONSTRUCT S.R.L., S.C. SIGUR INDUSTRIAL CONSTRUCT S.R.L. – pârâţi, S.C. HISTRIA INTERNAŢIONAL S.R.L. şi S.C. DEROM TOTAL S.R.L. – petenţi, cu termene de judecată, în perioada analizată, la 05, 19 şi 23 decembrie 2013.

La termenul din 05.12.2013, completul C8, format din judecătoarea ROVENŢA ELENA, a amânat cauza, în vederea depunerii înscrisurilor de pârâţi, la termenul din 19.12.2013 a amânat pronunţarea pentru data de 23.12.2013 pentru a depune note scrise, iar la respectivul termen, prin hotărârea nr. 111/77/2013, a dispus: „Admite în parte acţiunea în anulare. Anulează în parte contestaţia autentificată sub nr. 479/23.11.2012, în sensul că înlătură dispoziţiile art. 3 alin. 2 din convenţie, referitor la suma de 1.500.000 euro, calculată la cursul BNR din 11 decembrie 2012, reprezentând calcul despăgubire globală fixă. Menţine restul dispoziţiilor convenţiei”.

În 16.04.2014, practicianul în insolvență Borza Monica Angela s-a întâlnit, în autoturismul său, cu inculpatul Viziru Ciprian, pentru a discuta cu acesta în legătură cu unul dintre dosarele de insolvență în care era numită:

VIZIRU CIPRIAN SORIN: A, ce să vă spun acolo?! Ă… că a cerut încă o dată ăsta, …[neinteligibil]… a cerut …[neinteligibil]… Nu s-a soluționat dincolo contestația. Pe         29 deci, are ăsta. Și eventual să cer la ambele, ambele …[neinteligibil]… Eu am mai luat două contestații….

BORZA MONICA ANGELA: Care șe… care șefu? Mă duc încolo?

VIZIRU CIPRIAN SORIN: După aceea a rămas… au rămas două contestații de… Și la ambele trebuie expertiză.

BORZA MONICA ANGELA: Așa… Bun.

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Mă rog, și să ceară …[neinteligibil]… a ambelor …[neinteligibil]…

BORZA MONICA ANGELA: A, pe șaptezeci și cât?

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Da, șaptezeci și trei.

BORZA MONICA ANGELA: Da.

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Ca să fie …[neinteligibil]… falimentu’. Nu scrie că face planu’.

BORZA MONICA ANGELA: Plan la…[neinteligibil]… șefu.

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Face plan?

BORZA MONICA ANGELA: Face plan investitoru’.

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Păi, bun, 29 aprilie… Afișați tabelul pe 01 mai…

BORZA MONICA ANGELA: Am înțeles.

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Și până pe 24 iunie completați planu’.

BORZA MONICA ANGELA: Am înțeles șefu.

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Se poate face asta, nu, în două luni?

BORZA MONICA ANGELA: Da. Bine.

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Da.

Din verificările efectuate a rezultat faptul că dosarul despre care s-a purtat dialogul antemenționat este înregistrat la Tribunalul București sub nr. 24084/3/2013, este repartizat spre judecată completului C12 prezidat de către magistratul Viziru Ciprian Sorin și are ca obiect ”acțiune în anulare acte transfer proprietate”, formulată la data de 05.07.2013 de către ACTIV LICHIDATOR IPURL, societate administrată de către practicianul în insolvență Borza Monica Angela, împotriva SC MOZZART SPORTS BETS SRL și SC NOREPLY MOZZART SRL.

În această cauză, în data de 29.04.2014 a avut loc un termen de judecată, când s-a dispus amânarea pentru a se lua la cunoștință de raportul de expertiză, fixându-se termen pentru data de 24.06.2014.

După cum se observă, magistratul i-a dat indicații denunțătoarei cu privire la ceea ce trebuie să facă în dosar, respectiv să ceară expertiză și să formuleze, în temeiul art. 73 din Legea 85/2006 contestaţii cu privire la creanţele şi drepturile de preferinţă trecute în tabelul preliminar de creanţe ” Ca să fie …[neinteligibil]… falimentu”’, să afișeze tabelul preliminar al creanțelor pe ”1 mai” și ”până pe 24 iunie completați planu’”.

Conform celor stabilite, la termenul din data de 29.04.2014 s-a amânat cauza pentru a se lua la cunoștință de raportul de expertiză, următorul termen de judecată fiind stabilit de către judecătorul Viziru Ciprian Sorin pentru data de 24.06.2014, așa cum a convenit cu denunțătoarea la întrevederea din 16.04.2014.

Pentru ”ajutorul” dat, Borza Monica Angela i-a dat magistratului, cu titlu de mită, suma de 10.000 lei, ”pentru păstrarea unei relații profesionale bune” :

BORZA MONICA ANGELA: Îi spun la AMALIA: „Dom’le, eu știi câți am?”

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Parcă două mii cinci sute …[neinteligibil]… Lăsați, nu mai… Nu, haideți că nu …[neinteligibil]… conduce, la…

BORZA MONICA ANGELA: Îî!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: E bine. Și …[neinteligibil]…

BORZA MONICA ANGELA: …[neinteligibil]…

VIZIRU CIPRIAN SORIN: …[neinteligibil]… Dați în lei.

BORZA MONICA ANGELA: Vă mai trebuie?

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Nu, nu, nu! Pânâ când vin banii. Peste două săptămâni.

BORZA MONICA ANGELA: Bine. Bine. Și-atunci …

Primirea banilor a fost confirmată de inculpatul Viziru Ciprian în data de 15.06.2014, cu ocazia unei alte întrevederi pe care a avut-o cu denunțătoarea, tot în autoturismul acesteia. Redăm mai jos pasaje relevante din dialog:

BORZA MONICA ANGELA: Ă… ă… Mi-a zis cineva că v-am der… că v-am… am…   eu am numărat banii acolo, la fereastră, la… când am dat, la trei… o sută de milioane. Și mi-a zis că m-a filmat când am numărat și când v-am dat eu o sută de milioane.

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Aoleu!

BORZA MONICA ANGELA: Da!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Păi, stați, că nu… N-ați numărat nimic!

BORZA MONICA ANGELA: Ba eu i-am numărat la fereastră!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Mamă! V-a spus cine, asta?

BORZA MONICA ANGELA: Băie… Mi-a zis… da’ nu știu dacă e adevărat sau nu e adevărat, dar eu sunt un pic …

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Dar cine… ă… V-a spus cineva din sistem sau… un prieten?

BORZA MONICA ANGELA: Păi… un prieten!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Bun! Și ce rămâne de făcut? Ce trebuie făcut?

BORZA MONICA ANGELA: Nu știu! Da’ nu știu!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Păi, stați puțin… ă…

BORZA MONICA ANGELA: O să… O să-l mai întreb! O să-l … Eu am zis să… să vină azi pe la mine, să vorbesc cu el, știţi? Nu știu… Dar cine? Înseamnă că… acolo, la Tribunal, s-a… nu!

………………………………………………………………………………….

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Păi, stați, că nu e…! E adevărat? Adică, nu mai știu!

BORZA MONICA ANGELA: Eu… eu… eu-s speriată!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Eu nu mai știu! De când oare?

BORZA MONICA ANGELA: Da, da!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Da?

……………………………………………………………………………….

BORZA MONICA ANGELA: Ă… Îl chem… îl chem… îl chem la mine și vorbesc cu el!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Da, chemați-l!

BORZA MONICA ANGELA: Îl chem la mine și vorbesc cu el!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Aoleu! Când v-a spus asta? …[sesizează intenţia numitei BORZA MONICA ANGELA de a porni autoturismul]… Stați, stați pe loc! Unde mai mergem?

BORZA MONICA ANGELA: Ieri!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Cred că sunteţi agitată… nici n-aţi dormit!

BORZA MONICA ANGELA: Da, da, da!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: O să mă gândesc și eu de-acuma! Mamă!

BORZA MONICA ANGELA: Hai, că vă duc, aşa…!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Da’ asta a fost acu’…

BORZA MONICA ANGELA: Da!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Când s… dracu’? Juma’ de an, parcă, sau…! Nu mai știu! …[indică o stradă cu mâna]… Haideți, că eu am lăsat mașina acolo, pe străduța aia!

……………………………………………………………………………………

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Da! Eu mi-aduc aminte de număratul ăla, dar…

BORZA MONICA ANGELA: Da! Nu știu! Eu… cred că eu sunt de vină… Mă rog, nu știu!

VIZIRU CIPRIAN SORIN [rosteşte pe un ton scăzut]: Mamă!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Înseamnă că e adevărat că… pentru… Cine, dracu’, știa asta?!

BORZA MONICA ANGELA: Nu știu! Nu știu, nu știu, nu știu! Nimic… Nu știu! Ceva e!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Păi, e ceva, că… nu știam decât… Numai noi doi ştiam… de căcatul ăsta!

BORZA MONICA ANGELA: Ceva e! Ceva e, da’ nu știu ce! Pe mine…

VIZIRU CIPRIAN SORIN: E prieten, deci… E prieten ăsta, care v-a spus? Sau…

BORZA MONICA ANGELA: Eu știu?! Mai poți să… ă… E prieten! El… se zice că-i prieten!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: E prieten!? Adică, e prieten de mai mulți ani? E cunoscut sau e…?

…………………………………………………………………………………….

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Da’ v-a spus numele meu?

BORZA MONICA ANGELA: Da!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Păi, de unde m-a… mă știe…? …[indică traseul]… La dreapta!

BORZA MONICA ANGELA: Păi… probabil că au filmat! Eu de unde să…? Așa a zis,     c-a… e filmat!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Doamne…! Filmat!? Cu ce, dracu’, e filmat? Păi, e filmat cu camera Tribunalului, că altceva nu…!

BORZA MONICA ANGELA: Nu știu! Nu… Nu știu! Nu știu!

[Timp de 20 secunde, interlocutorii discută cu privire la traficul rutier, după care continuă.]

BORZA MONICA ANGELA: Îl su… Eu îl chem la mine astăzi și…!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Îhm!

BORZA MONICA ANGELA: Vă mai sun! Bine?

VIZIRU CIPRIAN SORIN [foloseşte o interjecţie care exprimă îngrijorarea]: Pfaa…!!!

BORZA MONICA ANGELA [a oprit autoturismul]: Nu, deci eu sunt foarte… Eu zi… eu chiar sunt speriată!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Da, am înţeles! …[neinteligibil]… o să lipsească zilele astea, că vine NELU de… ăla, din ITALIA şi… mă rog…! Da’ nu se poate, cum…

……………………………………………………………………………………

BORZA MONICA ANGELA: O să-l sun eu, să vorbesc cu el în după-masa asta.

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Păi ce-o să-i spuneți? Că…!?

BORZA MONICA ANGELA: Păi, să-l întreb, să văd detalii! Că nu vorbește, el nu vorbește prostii!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Bine, acuma să… Mă rog! Nu știu ce să spuneți acuma… Chiar nu… Să vedeți exact, fără să spuneți da sau nu!

BORZA MONICA ANGELA: Să văd exact despre ce e vorba! Dacă pot să… Nu știu! Să văd! …[neinteligibil]…

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Da! Ă… …[oftează]… Mă rog, vorbiți și cu mine, da? După ce aflați. Imediat ce aflați!

BORZA MONICA ANGELA: Da, da, da! Da! Vă sun!

VIZIRU CIPRIAN SORIN: Oricând sunt la dispoz…

Finalul Raportului DNA

Advertisements

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: