Prima rundă. Iată între cine avem de ales: Ponta vs Iohannis, junele obraznic vs prăfuitul nepriceput

Marţi seara, la Realitatea TV, după un suspans întreţinut artificial de liderul ACL şi trăit nemeritat de românii cu drept de vot, a avut loc prima confruntare dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Candidaţii la fotoliul de preşedinte ne-au demonstrat clar în ce ape se scaldă: Ponta s-a comportat ca un june obraznic, tupeist, dar documentat; Iohannis – decent, dar nepregătit şi nepriceput. Evident, dezbaterea politică a fost cu mult sub aşteptările românilor şi nu a atins nici pe departe standardele examenului public dat de Băsescu şi de contracandidaţii săi pesedişti Adrian Năstase şi Mircea Geoană.

ponta iohannis

Klaus Iohannis a venit nepregătit la prima întâlnire cu Victor Ponta şi a pierdut disputa

Iată între cine avem de ales

Victor Ponta, din punct de vedere politic, ne-a arătat că are tupeul unui tânăr fără scrupule, care nu vrea să facă un pas înapoi de teamă să nu fie „dezmoştenit”. „Cârlanul” s-a comportat ca un câine Alpha hotărât să muşte din adversarul care vrea să-i ia locul în fruntea haitei. De fapt, Victor Ponta a vrut – şi a reuşit – să-i arate contracandidatului că el este la şefia atelajului şi că aşa va fi şi în viitorii cinci ani. Ponta a punctat pentru tineri, dar mai ales pentru săraci, pentru românii din sudul şi estul ţării care-i urăsc pe nemţi şi pe moşieri – din motive sughiţate mai toată ziua la MAT, printre paharele de basamac.

Klaus Iohannis, din punct de vedere politic, ni s-a prezentat ca un Dom’ Profesor prăfuit dintr-un liceu provincial. Neobişnuit cu tabla de materii universală, a ratat cu frenezie mingile servite la fileu de impertinentul prea grăbit.

Lipsit de spontaneitate, uşor îndoielnic şi fără verb, Klaus Iohannis ne-a arătat că nu poate face faţă unei discuţii tehnice, cu exemple desprinse din fapte reale – vezi bugetul şi puşcăriabilii partidelor PSD şi PNL – unde ar fi putut să puncteze hotărâtor. I-o fi încântat pe ardeleni prin comportamentul decent şi prin faptul că a parat ca un gentelman gargara ieftină, bucureşteană? Rămâne de văzut dacă „neamţul” va scoate la vot peste cinci milioane de ardeleni.

Acum, tinerii proVest încă mai baleiază între Iohannis şi Ponta, cu o uşoară înclinaţie către Victor – cel puţin aşa se scrie pe Facebook; la rândul lor, votanţii nehotărâţi din judeţele roşii au primit un imbold care i-a îndepărtat suficient de Klaus ca Ponta să câştige detaşat în bazinul electoral domesticit de PSD.

După această primă rundă consumată voiniceşte de Victor Ponta şi claustrofob de Klaus Iohannis, putem trage o concluzie pertinentă: avem de ales între un politician Alpha foarte decis şi dispus să încalce toate regulile luptei bărbăteşti pentru a rămâne în fruntea haitei şi un primar provincial serios, mult prea bine ancorat într-o păcătoasă nepricepere politică.

2015 va fi un an negru

În caz că Victor Ponta va ajunge preşedinte, vom avea un lider cu o putere imensă obţinută graţie democraţiei dâmboviţene. Practic, se va repeta istoria cu Băsescu-Boc, dar la cote mult mai mari: Preşedintele Ponta va avea un Guvern cu un premier prietenos, un partid foarte puternic şi un Parlament aservit în proporţie de peste 66% – sfânta treime a puterii, dar fără reforme. Preşedintele Ponta va fi mai puternic decât preşedintele-jucător Băsescu: va fi preşedintele-despot cel mult trâmbiţat şi propovăduit de Ion Iliescu, părintele său politic!

Dacă va fi să fie Klaus Iohannis, vom avea la Cotroceni un preşedinte izolat cel puţin până în 2016, cu şanse foarte mari să rămână captiv până la terminrea mandatului. Evident, dacă nu va fi suspendat de totalitara coaliţie politică PSD-PC-UNPR; poate chiar mai rapid decât ne aşteptăm, deoarece Ponta şi liberalii au modificat Legea referendumului astfel încât acum poate fi validat la numai 30% din voturi “da”.

În ambele cazuri, fie Ponta, fie Iohannis preşedinte, vom străbate în 2015 un an extrem de dificil din punct de vedere economic, iar în prima jumătate a lui 2016 – când vor veni peste noi alegeri locale şi parlamentare! – vom avea parte de alte pomeni electorale pentru funcţionărime şi pensionarii care nu înţeleg că majorările provin din taxe noi şi din cocoşarea fiscală a mediului privat.

P.S. După cum vedeţi, nici Victor Ponta, nici Klaus Iohannis nu au de gând să-i sprijine pe cei 4,5 milioane de români care ţin economia în spate. De asemenea, nici junele obraznic Ponta, nici profesorul prăfuit Iohannis nu ne arată că vor munci din fotoliul de preşedinte şi pentru tinerii de la care acum cerşesc votul decisiv.

Text publicat in PUTEREA

 

 

 

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: