Seriozitatea a învins detaşat în a doua rundă. Iohannis vs Ponta, profesorul reîncărcat vs corigentul incurabil

Miercuri seară s-a desfăşurat la B1 TV a doua rundă – şi ultima – dintre candidaţii la şefia României – Victor Ponta şi Klaus Iohannis. În prima rundă – prost manageriată – am avut parte de un dialog zgomotos al surzilor, purtat de un june obraznic până în măduva oaselor şi de un prăfuit nepriceput ce friza incompetenţa politică. În dezbaterea de la B1 TV am avut parte însă de o dispută moderată elegant şi plină de foloase pentru cei care doresc să meargă la vot duminică, pe 16 noiembrie.

ponta iohannis b1 tv

Victor Ponta a pierdut clar a doua rundă în faţa lui Klaus Iohannis

Cine are ochi să vadă

Am aflat că Victor Ponta nu poate fi niciodată un român care să ne unească, pentru că este obsedat de arta dezbinării, că minte, că este incapabil să-şi recunoască vreo greşeală, că mistifică adevărul ca să poată acuza fals, iar în unele cazuri este chiar malefic pentru naţie. Am aflat, totodată, că Klaus Iohannis învaţă foarte repede – în doar 24 de ore – din greşelile personale, că ştie să lupte pentru adevăr chiar şi atunci când are în spate o alianţă găunoasă, că vrea cu adevărat să protejeze justiţia, că nu va graţia niciodată politicienii şi afaceriştii corupţi. Aşadar, cei care au ochi să vadă şi urechi să audă au înţeles din dezbaterea desfăşurată miercuri seară că avem doi candidaţi ce trăiesc în lumi paralele: unul aservit minciunii şi mafioţilor politici, altul dornic de adevăr, dreptate şi egalitate legislativă între păturile sociale.

Ponta, repetent la toate materiile

Victor Ponta este un candidat pro-puşcăriabili, fan corupţie şi atât de mult orbit de putere şi speriat de spectrul prăbuşirii în abis încât este dispus să deformeze adevărul în totalitate pentru a ajunge la Cotroceni. Ne-a arătat că „scopul scuză mijloacele” este pentru el un mod de viaţă de la care nu va abdica NICIODATĂ. Totuşi, Victor s-a abţinut să mai fie obraznic şi tupeist aşa cum a făcut-o în dezbaterea precedentă. Dar nu s-a putut stăpâni să nu mai joace rolul de şef de atelaj şi ne-a livrat iarăşi apucături de tip „ogar Alpha”. De data aceasta, Cârlanul de asfalt a dat cu oiştea-n gard de i-a sărit zăbala.

Cu ochii opacizaţi de nervi, incoerent în minciuni, prost sfătuit de staff să reia temele cu puşcăriabilii liberali, Victor s-a făcut de râs: ne-a arătat minute în şir că „inamicul public numărul 1” al României este anonimul deputat liberal Mircea Roşca. Nu Iohannis, nu Blaga, nu Predoiu, ci Mircea Roşca, urmăritul penal de doar două zile, pentru care Camera nici n-a apucat să fie convocată, este personajul care, în opinia sa, a distrus economia ţării, ne-a furat de ne-a rupt etc. etc. etc. Imbecilitatea acestei idei falimentare expusă repetitiv-obsesiv de Ponta i-a oferit contracandidatului Iohannis posibilitatea să iasă magistral din discursul prăfuită expus în prima dezbatere televizată şi să puncteze înzecit pe temele preferate ale adversarului politic.

După înfrângerea categorică suferită miercuri seară, Victor Ponta şi-a gâdilat doar susţinătorii din bazinul electoral al PSD – mai ales pe cei care urăsc fără substanţă nemţii, pe cei care sunt atât de inconştienţi încât să creadă că un preşedinte are puterea să taie pensiile şi să reducă salariile şi, nu în ultimul rând, pe ţigani! Conform zvonisticii virtuale, Ponta a pierdut tinerii pe care îi vrăjise în prima rundă cu juvenila sa obrăznicie.

Dom’ Profesor la catedră

Klaus Iohannis a venit miercuri cu lecţiile învăţate: la fel de calm ca în prima dezbatere, de data asta el n-a mai fost politicianul prăfuit, ci profesorul reîncărcat. Uşor machiavelic, cu atitudinea de la catedră, l-a scos la tablă pe elevul Ponta şi l-a lăsat să-şi spună poezia atât de dragă. Numai că acum Iohannis l-a „articulat” peste degete cu arătătorul când Ponta a încercat şmecherii, iar în final l-a pus la colţ.

La tema legii amnistiei, Iohannis l-a lăsat fără cuvinte pe Ponta, când i-a propus: „Vineri, chemăm deputaţii la Parlament, punem legea amnistiei în dezbatere şi o picăm!”. Ponta a înghiţit în sec şi a invocat – jenant – că un primar nu poate convoca Legislativul.

Klaus Iohannis a mai plesnit o dată cu arătătorul, chestionându-l despre soarta aleşilor urmăriţi penal de DNA şi protejaţi de parlamentarii PSD. Ponta a încercat o şmecherie, dar nu i-a ţinut, Iohannis dându-i soluţia: „Tot vineri, reunim Senatul şi ridicăm imunitatea tuturor celor care sunt urmăriţi penal de DNA indiferent de partidul din care provin”. Ponta s-a înecat cu răspunsul: „Parcă-l văd pe Băsescu”.

Klaus Iohannis i-a dat lovitura de graţie enumerându-i personajele principale din lista cu cei 38 de PSD-işti condamnaţi, arestaţi sau urmăriţi penal: „Liviu Dragnea, Viorel Hrebenciuc, Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu (n.r. – Miki Şpagă), Dan Şova… un domn Sârbu”. A fost pentru a treia oară când „ogarul Alpha” a rânjit fals la dresor. Nici nu a apucat Dom’ Profesor să pună mâna pe arătător să-l întrebe „Le cereţi demisia mâine? Îi cereţi demisia doamnei Andronescu?”, că Ponta a îngăimat „O să-i cer…”.

După victoria detaşată obţinută miercuri seară, Klaus Iohannis a punctat pentru toţi ardelenii, dar şi pentru românii cu scaun la cap ce îşi au domiciliul stabil în restul ţării sau cu reşedinţa în străinătate. Conform aceleiaşi zvonistici virtuale, Iohannis i-a încântat atât de mult pe tineri încât îndemnurile la „Veniţi la vot şi puneţi ştampila pe neamţ!” au depăşit câteva sute de mii de postări.

P.S.: Cu riscul de a mă repeta, vă scriu iarăşi: Preşedintele Ponta va avea un Guvern cu un premier prietenos, un partid foarte puternic şi un Parlament aservit peste 66% – sfânta treime a puterii, dar fără reforme. Preşedintele Ponta va fi mult mai puternic decât preşedintele-jucător Băsescu: va fi preşedintele-despot propovăduit de Ion Iliescu, părintele său politic! Români, dacă doriţi să avem un preşedinte-despot, votaţi Ponta! Dar dacă vreţi o ţară în care escrocii să nu ne mai conducă şi să nu ne mai fure ca în codru, atunci votaţi Iohannis!

afise electorale

Klaus Iohannis şi Victor Ponta sau duelat şi în afişe electorale

Rezumat. A doua dezbatere, altă mâncare de peşte

A doua dezbatere, care a stabilit un record de audienţă al ultimilor cinci ani la B1 TV, a fost o continuare a celei de la Realitatea TV. Între cei doi candidaţi la Preşedinţie nu au lipsit nici de această dată acuzaţiile grave, ironiile şi atacurile dure. Dintre toate temele abordate, una a ieşit în evidenţă la Klaus Iohannis: convocarea Parlamentului pentru a respinge legea amnistiei şi a graţierii. Klaus Iohannis a spus că România lui Victor Ponta aşteaptă încă legea aministiei şi graţierii, el citind de pe o listă numele lui Năstase, Dragnea, Hrebenciuc, Voicu, Andronescu, Mihăilescu, Mitrea, Nica, Şova, Adam, Mocanu, Duicu, Bunea-Stancu, Constantinescu, social-democraţi care au probleme cu Justiţia.

„În cazul domnului Hrebenciuc, DNA a cerut arestarea, şi-a dat demisia şi a fost arestat. Dumneavoastră aveţi ieri o cerere din partea DNA pentru arestarea colegului dumneavoastră, şeful PNL Prahova, Mircea Roşca. Puteţi să-i cereţi să-şi dea demisia din Parlament mâine, ca şi Hrebenciuc, şi să fie arestat, altfel tot ceea ce spuneţi sunt lozinci. Cereţi în seara asta, că lui Chiuariu i-aţi cerut să plece din PNL şi nu prea v-a băgat în seamă”, i s-a adresat Ponta lui Iohannis.

Replica nu s-a lăsat aşteptată. „Domnule Ponta, dumneavoastră sunteţi preşedinte PSD, eu sunt preşedinte ACL. Hai să facem o treabă între bărbaţi: mâine se convocăm Parlamentul, poimâine intrăm, scoatem legea amnistiei şi graţierii din Senat, o picăm şi dăm liber la toate cercetările şi arestările”, a susţinut Iohannis. Schimbul de replici a continuat apoi cu nişte concluzii. „Vorbă lungă. Convocăm sau nu Parlamentul?”, a spus Iohannis, după care Ponta a răspuns că doar conducerea Parlamentului poate convoca acest for. „Deci nu vreţi”, a fost remarca lui Iohannis, la care Ponta a reacţionat imediat: „Ba da, vreau să facem tot ce se poate face conform Constituţiei”.

Duelul condamnaţilor: 38 PSD – 3 PNL

Disputa pe tema Justiţiei a cunoscut un nou episod odată cu afirmaţia lui Victor Ponta, care i-a spus contracandidatului său că are în partid „trei colegi condamnaţi definitiv şi irevocabil”. Replica lui Iohannis a fost că dacă în partidul său sunt trei, la PSD sunt 38. „(…) Dumneavoastră aveaţi ieri o cerere din partea DNA pentru arestarea colegului dumneavoastră, şeful PNL Prahova, Mircea Roşca. Puteţi să-i cereţi în seara asta să îşi dea demisia din Parlament ca şi Viorel Hrebenciuc?”, a spus Ponta, după ce Klaus Iohannis a prezentat numele social-democraţilor vizaţi de Justiţie. „Eu vorbesc cu domnul Roşca dacă doriţi, vorbiţi dumneavoastră cu doamna Ecaterina Andronescu?”, a replicat Iohannis, care a adăugat că în cadrul PNL a fost luată de mai mult timp decizia să fie votate toate solicitările venite de la Parchet privind încuviinţarea de arestare şi percheziţie a unor parlamentari. „De atunci încoace PNL şi ACL de fiecare dată au votat pentru, doar că au fost relativ puţine ocazii fiindcă de obicei PSD nu venea sau venea şi se volatiliza când trebuia votat”.

Când Ponta a dat exemplu de trei cazuri de liberali „condamnaţi definitiv şi irevocabil” (preşedintele CJ Botoşani, Florin Ţurcanu şi senatorii Tudor Chiuariu şi Akos Mora – n.r.), întrebând dacă se poate face „ceva cu cei trei sau nu vă ascultă?”, Iohannis a dar următorul răspuns. „Imediat ce convocăm Parlamentul şi rezolvăm cu legea amnistiei, le luăm pe toate grămadă şi rezolvăm cu toţi aceştia”, a afirmat Iohannis. Ponta a insistat, însă, spunând că este vorba de „trei colegi” condamnaţi şi că nu are nici o legătură cu legea amnistiei. „Să citesc încă o dată lista de 38 la dumneavoastră? 38 la dumneavoastră, 3 la mine. Hai să rezolvăm la grămadă”, a mai încheiat Iohannis.

Prostu lu’ Băsescu

Într-un dialog în care a fost implicat şi numele preşedintelui României, Traian Băsescu, Iohannis a iniţiat o nouă temă aprinsă. Liderul ACL l-a întrebat pe Victor Ponta dacă Traian Băsescu „i-a prostit” pe români când l-a numit premier. „Oare, domnule Ponta, i-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus prim-ministru, fiindcă pe mine m-a refuzat, pe dumneavoastră v-a pus. Concluzia, dragi români, o trageţi simplu”, a spus Iohannis. „Eu reprezentam USL, unde aţi venit ca să-l daţi jos pe Crin Antonescu”, a precizat Ponta.

Cum le merge românilor?

Candidatul ACL l-a criticat pe contracandidatul său pentru faptul că are „o fixaţie” pentru statistici şi i-a întrebat pe români dacă le merge mai bine de când Guvernul este condus de către Victor Ponta. „Citeşte (Victor Ponta – n.r.) de pe cartonaşe şi în afară de asta, cifre, cifre, cifre. Aveţi o fixaţie, domnule Ponta, doar că oamenii aşteaptă soluţii, nu statistici. Putem să citim aceste statistici oricând dorim, dar după ce terminăm cu statisticile, haideţi să vedem ce spun românii şi vă întreb: «Dragi români, vă merge mai bine de când este domnul Ponta prim-ministru?»”, a punctat Iohannis.

Victor Ponta a afirmat că la această întrebare s-a răspuns deja în primul tur al alegerilor prezidenţiale: „Cred că românii au răspuns la această întrebare, de altfel legitimă a domnului Iohannis, la 2 noiembrie, când patru milioane de români m-au votat pentru funcţia de preşedinte. Dacă nu le mergea mai bine… Cei care v-au votat pe dumneavoastră au spus: «Este un candidat îngrozitor de slab, dar îl votăm ca să nu iasă Ponta». Eu vreau ca în România în care eu sunt preşedinte să nu mai votăm împotriva cuiva. Vreau să votăm pentru şi patru milioane de români v-au răspuns la întrebare. Da, sunt mulţumiţi”.

Pentru a-l pune într-o lumină nefavorabilă pe rivalul său la Cotroceni, Victor Ponta a explicat că în cazul dosarului său de plagiat a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, spre deosebire de Klaus Iohannis, care are un proces pe rol la ÎCCJ.

Ponta, exponentul baronilor

În cadrul dezbaterii de miercuri, Klaus Iohannis a transmis un mesaj alegătorilor în care a arătat că nu are în spate oameni care îl manevrează: „Dragii mei, judecaţi bine dacă vreţi un preşedinte care este al vostru. Eu voi fi preşedintele vostru. Nu am în spate nici un fel de instituţii, nici un fel de oameni care mă manevrează sau dacă doriţi să aveţi un preşedinte care este exponentul baronilor din PSD, care va continua politica PSD, dar mult schimbată, fiindcă atunci PSD va avea toată puterea. Nu daţi toată puterea unui singur partid, care este un partid de stânga neautenic, nereformat”. „Eu vă propun schimbarea felului în care se face politică în România, domnul Ponta vă propune continuarea felului în care se face politică în România. Eu vă propun o Românie a respectului, o Românie a prosperităţii, a locurilor de muncă, domnul Ponta vă propune creşteri de impozite şi taxe pentru 2015 pentru a putea continua aşa cum a condus până acum”, a mai afirmat Iohannis.

La finalul acestui mesaj venit din partea contracandidatului său, Victor Ponta a intervenit comparându-l pe Klaus Iohannis cu Traian Băsescu. „L-am văzut pe Traian Băsescu. Incredibil. L-aţi studiat bine pe Traian Băsescu. (…) Acelaşi fariseism, aceeaşi încredere că-i prosteşte încă o dată pe români. Eu voi trăi în România fără Băsescu şi Iohannis”, a mai declarat Ponta. (Rezumat realizat de Daniel Măgureanu)

Analiză publicată în cotidianul naţional PUTEREA

Advertisements

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: