Doar pentru cei care iubesc marea. Regata Internaţională „Cupa Dobrogei”

Articolul de mai jos, ce trebuie lecturat în timp ce pufăiţi o pipă şi degustaţi un rom Havana, a fost publicat sub semnătura lui Paul Greavu în revista Magazin Nautic. Textul face vorbire despre Regata Internaţională „Cupa Dobrogei”, o competiţie destinată velierelor sportive. Regata este organizată de “binomul” antipolitic bulgaro-românesc Morski Klub Balchik şi Clubul Nautic Român. “Bătălia” velierelor se va da pe Marea Neagră, la Eforie Sud, în perioada 12-15 septembrie, anul pactului Băsescu-Ponta. În articolul despre Regata Internaţională „Cupa Dobrogei”  publicat în revista Magazin Nautic, revistă editată de CNR sub “căpitănia” tinerei Andreea Mihăescu, puteţi găsi toate informaţiile necesare pentru a vă îndrepta paşii, în mijlocul lunii septembrie, către Eforie Sud.

Doar pentru cei care iubesc marea. Regata Internaţională „Cupa Dobrogei”

Şi pentru aceste trofee se vor duela “piraţii velierelor”

Regata celor 100 de veliere

De Paul Greavu, text publicat în revista Magazin Nautic

Regata Internațională „Cupa Dobrogei” se apropie cu pași repezi. Competiția destinată velierelor sportive va lua startul pe 12 septembrie, urmând ca pe data de 15 a aceleiași luni să fie culeși laurii concursului transfrontalier ajuns la cea de-a treia ediție. Eforie Sud va fi gazda întrecerilor, organizatorii primind sportivii, echipele tehnice, arbitrii și însoțitorii la Complexul de Tineret „New Paradise”.

Cu nouă regate programate, cele trei zile efective de concurs (13, 14, 15 septembrie) ale „Cupei Dobrogei” se anunță a fi un eveniment nautic de succes, dovadă fiind asocierea a două cluburi puternice de yachiting și prezența unor parteneri importanți. Regata este organizată în baza asocierii dintre Morski Klub Balchik şi Clubul Nautic Român, în parteneriat cu Statul Major al Forțelor Navale Române, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, Marina Eforie, Primăria Eforie, Muncipiul Balcik şi Consiliul Judeţean Constanţa.

Menţionăm că Regata internaţională „Cupa Dobrogei” a fost iniţiată şi organizată în anul 2011, prima ediţie având loc chiar de Ziua Dobrogei, pe 14 Noiembrie, celebrând astfel 133 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă (eveniment consemnat pe 14 Noiembrie 1878 ), la Techirghiol.

Doar pentru cei care iubesc marea. Regata Internaţională „Cupa Dobrogei”

Babord-Tribord sau Atenţie! Cad marinari

În prezent, „Cupa Dobrogei” este singura competiţie sportivă internaţională cu disputare în România care perpetuează o denumire de origine regională istorico-geografică. Concursul se desfăşoară anual, alternativ, în România şi Bulgaria. Competiția inițiată de Clubul Nautic Român este reazizată în baza unui parteneriat instituţional cu Morski Klub Balchik. Protocolul de colaborare a fost semnat pe 6 mai 2013, la Balcik și prevede, în primul rând, colaborarea competițională, organizarea în comun a regatei, regată înscrisă atât în calendarul Federației Române de Yachting (FRY), cât şi în al Federaţiei Bulgare de Yachting (BULSAF), mecanisme de susținere reciprocă a celor două cluburi, a performaței sportivilor și de dezvoltare a acestei competiții, care în curând va deveni marcă înregistrată la Oficiul European de Brevete, având ca titulari cele două cluburi. De asemenea,  „Cupa Dobrogei” este unica competiţie  de veliere sportive transfrontalieră din Europa.

Revenind la cele două cluburi organizatoare, acestea se pot lăuda cu o istorie remarcabilă, ambele fiind cuprinse într-o listă cronologică întocmită de USA National Association Of Yacht Clubs, cu cele mai vechi cluburi de yachting din lume care au apărut în literatura maritimă. În 1908, la Constanța – România, ia ființă primul club sportiv dedicat activităților nautice, Clubul Nautic Român, iar în 1934 se naște Nautic Club Balchik, din Bulgaria (pe atunci România), Morski Klub Balchik reprezentând continuatorul acelei organizații sportive.

Anul acesta, sunt așteptate cel puțin 100 de veliere din țări precum România, Bulgaria, Turcia, Ucraina, Republica Moldova sau Grecia, clasele competiționale la care se va lua startul fiind „470”, „420”, „Laser Standard”, „Laser Radial”, „Laser 4,7”, „Cadet” şi „Optimist”.

Un aspect interesant al regatei îl reprezintă cupa care va premia clubul cel mai de succes prezent în concurs. Trofeul transmisibil „Cupa Dobrogei”, o cupă înaltă de 98 de centimetri şi cântărind 5 kg, este fabricat de artizanii italieni din metal galben având și o figurină înaripată intitulată „Victoria”, menită să decoreze capacul. Pe lângă trofeu impresionant, navigatorii clasați pe primele locuri vor fi răsplătiți cu un total de 15 cupe, 45 de medalii şi 75 de diplome.

Doar pentru cei care iubesc marea. Regata Internaţională „Cupa Dobrogei”

Afişul regatei

Totodată, se poate menționa că anul acesta regata s-a bucurat de un mare interes din partea presei bulgare. Articole favorabile care anunțau organizarea competiției de la Eforie, cu ocazia celei de-a treia ediții, fiind publicate în 23 de platforme media precum: Agenția Națională de Presă BTA, presa regională din Dobrich și presa națională sportivă, site-uri de specialitate, agenții de presă, posturi de radio și televiziuni.

Toate cerințele unui concurs de succes sunt îndeplinite, rămâne ca, între 13 și 15 septembrie, sportivii șă-și arate măestria în largul Mării Negre, în dreptul portului turistic din Eforie (Marina Eforie). Curioșii, amatorii sau iubitorii sporturilor de apă pot urmări spectacolul nautic de pe faleza din Eforie Sud, aflată în apropierea portului, sau chiar de pe plajele din apropiere.

Pentru cei care iubesc marea, clik aici!

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a comment