Ponta mută cu Kovesi şi câştigă prima bilă albă de la UE

Crin Antonescu s-a arătat foarte deranjat de posibilitatea ca preferata lui Traian Băsescu, Laura Codruţa Kovesi, să fie numită şefa DNA. El s-a declarat convins 100% că, atâttimp cât la Ministerul Justiţie va fi un liberal, nu se va întâmpla o astfel de „nenorocire”. Copreşedintele USL nu mai este însă atât de convins că fostul procuror general nu va avea şanse să ajungă procuror-şef la DNA în scurta perioadă cât premierul Victor Ponta va fi interimar la Justiţie.

bowling-ball a

După cum vedeţi, prin numirea lui Kovesi la şefia DNA se joacă o carte mare între Traian Băsescu, Victor Ponta, Crin Antonescu şi liderii UE. Este o partidă din care toţi trebuie să iasă cu un câştig. Altfel, Kovesi nu va ajunge şefă la DNA. După mine, şarada are sorţi de izbândă.

Liderii UE, în frunte cu Barroso, o doresc pe Laura Codruţa Kovesi procuror-şef la DNA. Iar cum în acest moment, prin intermediul lui Daniel Morar, funcţiile importante din Parchetul General au fost ocupate de procurorii agreaţi de UE şi Băsescu, numirea Laurei Kovesi la butoanele DNA va închide cercul împotriva politicenilor corupţi, atât de mult dorit de liderii europeni.

La rândul său, Victor Ponta încearcă disperat să-şi şteargă petele de catran de pe haina de politician. Iar pentru a scăpa de acuzaţiile de plagiat şi de distrugător al democraţiei şi al statului de drept – pentru care a luat coroniţă cu lauri vara trecută – este nevoie de detergenţi puternici. Kovesi este un Mr. Muscolo ideal pentru Ponta. Iar Barroso & Co. vor găsi înţelegere şi timp pentru a-l invita şi pe premierul Victor Ponta la masa UE, pe uşa din faţă.

Desigur, preşedintele PSD are cel puţin două argumente forte pentru a obţine încuviinţarea tacită a lui Antonescu: primul – nu se bagă în povestea cooptării la PNL de noi pedelişti, chiar şi cu Blaga în frunte, cum de fapt s-a şi pronunţat zilele trecute; al doilea – le-a pus liberalilor ce ministru au dorit la Justiţie, vreme de trei luni, iar Pivniceru nu a făcut nici o brânză! Aşa că “ciocu’ mic” în USL şi în teritoriu.

Cel mai nervos dintre cei patru care joacăAsul Kovesi este Crin Antonescu. Liderul liberal are tot dreptul să se prezinte enervat în faţa opiniei publice, a baronilor locali şi a aleşilor USL. Crin trebuie să salveze aparenţele în faţa lui Dan Voiculescu, dar trebuie să-i şi ofere lui Felix posibilitatea să se arate mulţumit de comportamentul său şi nemulţumit de coabitarea lui Ponta cu Băsescu. De aceea, Antonescu trebuie să ţipe „pe sticlă” împotriva numirii lui Kovesi.

Direct, din acest joc de poker, Antonescu are de câştigat funcţia lui Fenechiu. Indirect, liderul liberalilor va obţine o feudă din bugetul României, pe lângă noianul de dezertori din PDL. Iar timpul ne va demonstra dacă Antonescu va primi şi ceva obscur.

În fine, prin numirea lui Kovesi la şefia DNA, Traian Băsescu îşi va vedea sacii în căruţă: va obţine protecţia penală pentru a rămâne în ţară fără să fie hărţuit aiurea şi a forma un partid pe calapodul său. De asemenea, va înregistra un capital important de imagine în lupta sa cu puşcăriabilii. Mai mult, prin înscăunarea Laurei Kovesi în fruntea DNA, Traian Băsescu va rămâne în jocuri şi după ce o să plece de la Cotroceni. Pentru că arma sa preferată în bătălia cu duşmanii politici este şi va rămâne atacul direct cu dosarele penale.

P.S.: Preşedintele a trimis, luni, o scrisoare către liderii USL. Cel mai ciudat punct – total neconstituţional – este cel al remanierii lui Fenechiu. Solicitarea lui Băsescu îşi arată astăzi faţa hâdă a şantajului politic. Sau, mai elegant, a modului în care se negociază în politica românească.

Editorial publicat în PUTEREA.

Tags: , , , , ,

Leave a comment